Økochef: Priserne vil stige hvis vækstsæsonen bliver normal

Forbrugerne holder fast i økologiske basisvarer og det vil fastholde efterspørgsel og pris, mener Velas' økologichef.

Mens Agrocura anbefaler økologiske landmænd at sælge minimum 50 procent af 2023-høsten allerede nu, fordi der ikke er udsigt til prisstigninger, lyder rådet fra Velas at slå koldt vand i blodet. 

Peter Mejnertsen, der er afdelingschef for økologiafdelingen hos Velas, mener ikke priserne på økologiske produkter vil falde foreløbig. Han erkender, at forbrugerne har fået færre penge mellem hænderne, og at det har betydning for, hvad de køber. 

- Forbrugerne vil stadig købe økologiske basisvarer som mælk, gulerødder, havregryn og kartofler. Tilbagegangen sker for de dyrere produkter som ost og kød, vurderer han. 

Derfor mener han, at økopriserne holder niveauet, hvis vækstsæsonen bliver normal. Det understøttes af, at CAP-reformen mindsker arealet med økologi lidt. Nye brancheregler med begrænsning af konventionel gødning vil også begrænse produktionen og dermed understøtte prisen. 

Dertil kommer, at der var en dårlig høst af grovfoder i 2022, så en del arealer vil gå til at få balance i grovfoderforsyningen.

- Jeg synes, der er mange indikatorer for, at prisen ikke vil falde, måske snarere stige, siger han. 

Peter Mejnertsen peger samtidig på, at der er en anden prisdannelse inden for økologi end inden for konventionel produktion. 

- Det er et nichemarked, som reagerer hurtigere og anderledes end globalt marked, siger han. 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle