Økofjendske veganere demonstrerede i tavshed mens køerne dansede

Det var i høj grad børnefamilier, der var mødt op for at se køerne på græs til Åbent Landbrug. Foreningen Go Vegan, som protesterede på dagen, mener, at det er et etisk uforsvarligt landbrug, børnene bliver introduceret til.

Årets udgave af Åbent Landbrug på mælkebedriften Stensbølgård ved Kirke Hyllinge løb af stablen i dag søndag, hvor 110 malkekøer fik lov at løbe på græs for første gang i år.

Mellem otte og ti tusinde besøgende lagde vejen forbi Stensbølgård for at få et glimt af de dansende køer og smage en burger med økologisk oksekød eller en Hansen-is lavet med mælk fra gården.

Både lokale, københavnere og endda svenskere havde fundet vej til Stensbølgård i Kirke Hyllinge for at deltage i arrangementet, og størstedelen af de besøgende havde taget børn med.

De små kunne både nyde synet af de dansende køer, og få et indblik i dansk fødevareproduktion.

”Vores børn kommer på gårdbesøg, men det er ret sjældent. Vi bor inde i byen og er ikke nær landbruget til daglig, men jeg synes, det er vigtigt, at man giver dem en mulighed for at forstå, hvor det, vi spiser, kommer fra", siger Cecilie Hansen, der bor i København med sin mand og to børn.

veganere protesterede som planlagt

Men ikke alle var positive over for Økodagen og det budskab, der blev sendt til de unge mennesker.

Foreningen Go Vegan var mødt op med omkring 50 demonstranter, der havde fået besked på at holde sig på den offentlige vej, der lå omkring 30 meter fra køernes fold.

Mælk er inficeret med lidelse,” stod der blandt andet på foreningens medbragte bannere.

Selvom teksten klart og tydeligt leverede Go Vegans budskab, havde demonstranterne valgt at forholde sig tavse under hele arrangementet. Hvis de besøgende selv opsøgte det, indgik de gerne i dialog, og uddelte foldere med foreningens synspunkter.

”Vi synes, at man giver børnene et forkert indtryk af, hvad mælkeindustrien er, og hvad de her køer går igennem,” siger Mathias Elrød Madsen, talsmand for Go Vegan.

Foreningens aktiviteter målrettes ikke børn eller unge, men kun voksne, der selv kan søge videre information.

”Vi laver ikke propaganda for at få vores budskab frem, modsat visse andre. Vi informerer gerne, og vores hjemmeside er et godt sted at gå hen for folk, der gerne vil lære mere om os, og hvilke forhold der er i dansk mælkeproduktion".

Plads til alle

Selvom Go Vegans demonstration var med til at kaste lidt skygge på den ellers festlige dag, var der ingen sure miner fra Stensbølgårds personale.

”De skal selvfølgelig have lov at være her, men jeg tror ikke, at det kommer til at have en effekt, på de folk der er mødt op for at hygge sig, og se hvor maden kommer fra,” siger Johan Frederiksen, der driver Stensbølgård sammen med konen Kirsten.

”Hvis folk har lyst til at lære mere om landbrug og malkeindustri, så synes jeg, at de skal aftale et besøg på vores eller en anden gård. Vi viser og fortæller gerne - for vi står inde, for det vi laver".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle