Økofond opkøber endnu en bedrift: Ejer nu 60 hektar på Samsø

Økologisk Samsø A/S har opkøbt en tredje gård og ser frem mod flere opkøb de næste år.

Øko-fonden på Samsø har opkøbt en tredje bedrift på øen og er dermed nu oppe på at dyrke 60 hektar.

Det melder Økologisk Samsø A/S, der i weekenden afholdt generalforsamling nummer seks i selskabets historie.

De 16 fremmødte godkendte blandt andet enstemmigt et navneskifte fra Samsø Økojord A/S, som fonden tidligere var kendt under, til nu Økologisk Samsø A/S.

Derudover fortalte bestyrelsesformand Bent Degn i sin beretning, at der i 2021 både blev indgået forlængelse af de to hidtidige forpagtningskontrakter samt indgåelse af én ny. 

- Efter regnskabsårets afslutning er der desuden erhvervet endnu en ejendom, som bringer selskabets areal op på cirka 60 hektar, skriver Økologisk Samsø A/S i en meddelese.

Det fremgår dog ikke, hvor stor den nyerhvervede ejendom er eller hvilken produktionsgren, man satser på.

Det lyder også fra bestyrelsesformanden, at selskabet altid er på udkig efter yderligere ejendomme.

De to første gårde, som Økologisk Samsø A/S erhvervede sig var Ydyns Have ved Alstrup og Søkjærgård ved Kolby. Her har forpagterne brugt de første fem år på at prøve en masse ting af, lyder det fra Bent Degn.

Ud over påkøbet af den tredje ejendom er der i det forgangne år også lavet en aftale med et lokalt selskab ved navn RenSaft om forpagtning af et ny-erhvervet stykke jord på cirka 3,5 hektar.

RenSaft Aps forbereder her en produktion af blandt andet økologisk vin, bær og frugt til fremstilling af forskellige drikkevarer.

Selskabets forretningsmodel er at opkøbe jord og ejendomme på Samsø gennem investeringer fra flere
investorer. Investorerne bliver derved medejere af de økologiske bedrifter som forpagtes ud til og drives af unge økologiske landmænd.

Vil opkøbe flere ejendomme

Økologisk Samsø A/S har over de næste to år desuden fået bevilget midler fra den lokale LAG-pulje til
virksomhedsudvikling i form af markedsførings- og kommunikationsaktiviteter.

Det skal lede til øget aktiesalg og muliggøre opkøbet af flere ejendomme, der skal give plads til flere forpagtere og mere økologi på Samsø, meddeleler fonden.

Selskabet er dermed inde i en aktiv positiv udvikling og planlægger at kapitalforhøje per 1. juni 2022, fortæller selskabets direktør Camilla Mikkelsen.

Selskabets 126 aktionærer kommer fra hele Danmark og repræsenterer en aktiekapital på 5.950.000kr.

Faktaboks

Fonden 

  • Foreningen Økologisk Samsø blev stiftet i 2013 af lokale ildsjæle der ønskede mere økologi på Samsø. Foreningen stiftede 2014 Jordbrugsfonden SamsØkologisk som igen stiftede datterselskabet Samsø Økojord A/S.
  • Aktieselskabets formål er at virke for økologisk jordbrug på Samsø. Gennem opkøb af gårde som forpagtes ud til unge økologiske landmænd, medvirker selskabet til, at flere unge jordbrugere kan skabe sig et livsgrundlag uden at skulle stifte stor gæld, at den økologiske produktion på Samsø øges samt at livet på landet udvikles og styrkes.
  • Finansieringen til opkøb af jord og gårde sker ved salg af aktier

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle