Økologiske medlemmer af L&F bliver opfordret til at spytte i kassen til innovation og udvikling, sagde Hans Erik Jørgensen på årsmøde.
Et nyt, separat og frivilligt bidrag fra økologiske medlemmer af Landbrug & Fødevarer skal fra 2020 bidrage til sikre, at der er penge til innovation og udvikling i den økologiske sektor.
Konkret skal pengene hjælpe til, at L&Fs Økologisektor via DLBRs økologirådgivninger og Seges Økologi kan søge penge hjem fra landbrugets forskellige fonde til økologiske forsøgs- og udviklingsprojekter.
Det er planen, fortalte Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, ved sektionens årsmøde på Dalum Landbrugsskole torsdag.
Nøgle til vækst
»Innovation er nøglen til vækst, men innovation koster også penge. Og som jeg nævnte i min beretning sidste år, er vi derfor i gang med at udvikle en model for, hvordan vi kan få skrabet nogle flere penge sammen til innovation indenfor økologien. Som sektor kan vi få del i rigtig mange udviklingspenge, hvis vi selv kommer med en lille smule«, sagde Hans Erik Jørgensen.
»Samler én-kroner«
Hans Erik Jørgensen forklarede, at når man søger fondsmidler, skal man selv stille med en del egenfinansiering.
»I runde tal er det sådan, at hvis vi selv kommer med én krone, kan vi få 10 kr. fra en fond til at lave udvikling for. Derfor er vi ved at udarbejde en model for, hvordan vi i fællesskab kan samle ”én-kroner” ind – og på den måde få del i flere midler til faglig udvikling indenfor økologien«.
Hans Erik Jørgensen forklarede videre, at detaljerne ikke er helt på plads endnu, men der arbejdes med et forslag om et frivilligt, fagligt innovationsbidrag, hvor man giver et ekstra bidrag svarende til 10 pct. af dét, man i øvrigt betaler til det politiske arbejde i Landbrug & Fødevarer.
»Det vil i realiteten sige nogle få hundrede kroner, som til gengæld kan sikre, at vi kan få del i de mange forsknings- og udviklingspenge, der kan søges - både nationalt og internationalt«.
Frivilligt med krølle
Hans Erik Jørgensen understregede, at der er tale om et frivilligt innovationsbidrag.
Dog bliver modellen sådan, at man selv skal melde fra, hvis man ikke ønsker at betale.
»I vil få mere at vide om det hele i begyndelsen af det nye år, og innovationsbidraget forventes at blive opkrævet fra sommeren 2020«, sagde Hans Erik Jørgensen.
Økologisektionen har ikke, som andre sektorer - svin og kvæg f.eks. - egne, økologiske produktionsafgifter.
Blandt de emner, de nye innovationspenge f.eks. vil kunne hjælpe på vej, er projekter om klimavenligt landbrug, brug af kvælstof i det økologiske landbrug og udnyttelse af næringsstoffer fra den øvrige del af samfundet.