Økolandmand på femte generation: Det er den værste tørke i 150 år

Den økologiske landmand Anders Lund har aldrig oplevet så voldsom en tørke før, men hans tipoldefar prøvede noget lignende i 1868.

Ved slægtsgården Aastruplund lidt øst for Brædstrup i det jyske, er økologisk landmand Anders Lund ramt lige så hårdt af tørken som alle andre danske landmænd.

Han har aldrig oplevet så kraftig en tørke før, og end ikke tørken i 1992 nærmer sig dette års tørre niveauer.

Det skriver Horsens Folkeblad.

"Jeg er meget spændt på at se, hvordan høsten bliver. Jeg er planteavler, og jeg forventer, at mit udbytte totalt set bliver 30 til 40 procent mindre end det, jeg havde satset på. Mine hestebønner klarer sig virkelig dårligt - de kan slet ikke tåle tørken - mens kornet er mere sejlivet. Jeg holder skindet på næsen, men det kommer til at gøre ondt, og det bliver et år uden nogen særlig indtjening", fortæller Anders Lund.

Han kan ikke selv mindes en tilsvarende tørke, men i en gammel slægtsbog har han fundet skriblerier om en tilsvarende tørke, der ramte Danmark i 1868.

"Det var min tipoldefar Hans Peter Nielsen Baatrup, der havde skrevet nogle økologiske notater, da han slog sig ned som nystartet landmænd i 1868 ved Kysing i nærheden af Odder. Det år var der en tørke, der åbenbart var lige så slem som den, vi oplever nu. De måtte undvære regn fra april til sidst i september. Afgrøder visnede, brøndene løb tør for vand, og mange steder måtte man slå kreaturerne ned på grund af fodermangel. Det var ikke den bedste start for en ny landmand", fortæller Anders Lund.

"På en måde er der lidt trøst i, at vi engang har haft noget tilsvarende ekstremt vejr før i Danmark. Men det er jo 150 år siden, og jeg er overbevist om, at vi virkelig er udsat for vedvarende klimaforandringer. Jeg må indrømme, at jeg er bekymret", siger han til Horsens Folkeblad.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle