Økologer: Ambitiøs klimapolitik skal gøre landmænd til klimahelte

Økologisk Landsforening offentliggør i dag en klimapolitik, der skal bane vej for klimavenligt landbrug.

Politikere fra alle partier skal i efteråret forhandle en ny klimapolitik. Efter energiforliget flyttes fokus nu til bl.a. landbruget, som står for ca. 20 procent af Danmarks samlede klimabelastning.

I et nyt udspil ”Klimaet kalder på handling” præsenterer Økologisk Landsforening politikerne for syv principper, som skal motivere landmænd - såvel økologer som konventionelle - til meget mere klimahandling, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Se udspillet her.

"Klimaet kalder på handling. Og når den handling skal komme fra landmænd, er det vigtigt, at den nye politik for alvor motiverer landmændene. Vi foreslår, at politikere giver landmænd meget stor frihed til selv at vælge, hvilke klimahandlinger de udfører på gården for at nå i mål med klimaforbedringer. ”Frihed med klimaansvar” viser respekt for landbrugshåndværket og skaber motivation", siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og tilføjer:

"Klimapolitik skal også indeholde økonomiske incitamenter, teknologiudvikling og politiske reformer og systemskifte som understøtter landmænds muligheder for at skabe fossilfrit landbrug, regionale fødevaresystemer og udnytte byens affaldsstrømme som næringsstoffer i landbruget. Der er en enorm innovationskraft i landbruget. Bedre politiske rammer vil bringe de kræfter i spil til gavn for klimaet", siger Per Kølster.

Styrket klimagaranti i økologi

Økologernes plan starter med økologerne selv. Planen indeholder således også ni klimaindsatser, der skal styrke økologisk landbrugs klimabidrag.

"Heller ikke økologer er i mål med klimaet. Vi har høje ambitioner, og vi ønsker at give forbrugere en styrket klimagaranti med økologi. Derfor arbejder vi for skærpede krav til klima i økologikrav i EU og Danmark", siger Per Kølster og fortsætter:

"Men vi venter ikke på EU, som er et langsommeligt system. Via klimaskoler og klimahandlingsplaner samt vores bæredygtighedsindsats ’ØkologiLØFT’ reducerer vi udledning af klimagasser, fremmer vedvarende energi og dyrker både planter og natur, så vi binder mere kulstof i jorden, og sænker dermed CO2 i atmosfæren". 

EU's Landbrugspolitik skal ændres

Økologisk Landsforening foreslår, at Dansk klimapolitik indeholder forslag om ændring af EU's landbrugspolitik, så det motiverer til klimahandling.

"Man får det landbrug, man betaler for. Det gælder for forbrugerne. Men det gælder også for EU's landbrugsstøtte, som skal reformeres til gavn for klimaet. Passiv støtte til landbrugsarealer skal omdannes til belønning for landmandens indsats for f.eks. klimaet og natur. Det vil ændre landbruget i hele EU mod mere klimavenlig produktion", siger Per Kølster.

Mindre kød

Økologisk Landsforening taler også for en klimapolitik, der skaber en produktion og et forbrug, hvor kød fylder mindre. 

"En klimapolitik skal fremme klimavenlige måltider med mere grønt, mindre kød, sæsonens og regionens fødevarer og meget mindre madspild. Det er netop den omlægning, der sker lige nu i mange offentlige køkkener, der lægger om til 60 procent økologi. Vi har vist, at det kan lade sig gøre. Offentlige måltider bør være en del af en kommende klimapolitik", siger Per Kølster og slutter:

"Så har også vi samtidig slået et slag i kampen mod sult. Skaber vi en bedre balance mellem kød og plantebaserede fødevarer, er der rigelig mad til alle i verden".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle