Økologer beholder økostatus - selvom dyr holdes i stald

De økologiske høns, kyllinger og æg beholder deres økostatus på trods af staldpligten, der følger med myndighedernes fugleinfluenzabredskab. Udmeldingen kommer fra Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. Det er helt efter reglerne, siger Jørgen Nyberg Larsen, Danske Æg.

Staldpligten, der følger med myndighedernes fugleinfluenzaberedskab, gør nu, at konventionelle frilandsæg ændrer status til skrabeæg, hvis hønerne er over 32 uger gamle, for så har de været inde i mere end 12 uger.

De økologiske høner, kyllinger og æg beholder derimod deres økostatus.

"Det er der ikke noget mærkeligt i, det er helt efter reglerne. Der er forskellige regelsæt for de forskellige produktionsformer,"  siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg og Fjerkræraadet til Landbrugsavisen.dk.

Han understreger, at det kun er frilandsæg, der ændrer status. Endnu er der ingen frilandskyllinger, der har gået inde i 12 uger, for de slagtes som 10-11 ugers kyllinger. Desuden vil der være frilandsæg at købe et godt stykke tid endnu, da mange af dem, der er produceret op til 7. februar, ikke er pakkede endnu, og  fordi frilandshøner under 33 uger stadig producerer frilandsæg, siger han.

I det sene efterår udstedte Fødevarestyrelsen påbud om, at fritgående fjerkræ, undtagen ænder og gæs, skulle holdes under tag på grund af risiko for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle. Nu har staldpligten været gældende i mere end 12 uger, og derfor må konventionelle frilandsæg fra høner over 32 uger ikke længere sælges som frilandsæg, men skal sælges som skrabeæg i stedet for.

Lars Bredahl, der er økologisk ægproducent og formand for Æg- og fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening, mener, at det giver god mening, at han beholder sin økostatus.

"Som økologer giver vi under normale omstændigheder alle vores dyr adgang til udearealer under åben himmel. Desværre er vi i øjeblikket pålagt at holde dem inde, men det betyder ikke, at dyrene mister øko-status. Økologisk fjerkræ er andet og mere end udeliv. Økologisk fjerkræ har mere plads i staldene end andet fjerkræ, der er krav om dagslys i staldene, støvbadningsarealer og grovfoder, som er godt for deres velfærd samt ingen gmo og kunstige aminosyrer i deres foder," siger Lars Bredahl, der er økologisk ægproducent og formand for Æg- og fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Det er Jørgen Nyberg Larsen enig i.

"Der er som nævnt ovenfor en række forhold, der er anderledes for de økologiske høns, og desuden får de jo økologisk foder i hele produktionsperioden," siger han.

Håber på snarlig afblæsning af staldpligt

Fjerkræbranchen håber, at fugleinfluenza-risikoen snart blæser over, så hønerne igen kan komme ud.
 
"Det er muligt for de fleste at holde dyrene i stalden, uden at dyrene lider stor overlast. Men det kræver en ekstra indsats fra producenten, og vi er ikke glade for det. Vi tager dog til efterretning, at myndighederne fortsat vurderer, at der er for stor risiko for et udbrud af fugleinfluenza, hvis dyrene lukkes ud,"  siger Lars Bredahl og fortsætter:

"Kravet om at holde dyrene i stalden er primært for at beskytte eksporten af dansk fjerkræ. Vi forstår hensynet under de givne omstændigheder, og vil også selv være meget kede af at stå med en smittet besætning med det tab, det også medfører. Samtidigt er det meget vigtigt for os, hønsene og for økologien, at myndighederne ophæver staldpligten så snart, det anses for forsvarligt overfor det øvrige erhverv."

 Her er Jørgen Nyberg Larsen uenig.

"Kravet om staldpligt er udelukkende til for dyrenes sikkerhed og sundhed. Det er veterinære foranstaltninger, der ikke har noget at gøre med hensynet til eksporten. De seneste år har der været udbrud af fugleinfluenza i fjerkræbesætninger i en lang række lande, og i både USA og i Korea, hvor  millioner af fugle i fjerkræbesætninger døde. Og så sent som i går, er der registreret i tilfælde fugleinfluenza hos udstillingsdyrene på Frilandsmuseet i Maribo," siger han.

Økologisk Landsforening har anmodet miljø- og fødevareministeren om, at der etableres en erstatningsordning til de producenter, der lider tab som følge af myndighedernes påbud om staldpligt. Det har ministeren imidlertid afvist.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle