Økologer klar med værktøj til klimaberegning i kvægbrug og planteavl i 2020

Økologiske kvæg- og planteavlere kan allerede til næste år tage værktøjet Klimalandmand i brug, sagde øko-formand Hans Erik Jørgensen.

»Det er dejligt at se, hvordan vi rykker med værktøjer, der kan formindske vores klimaftryk,« sagde Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen, på årsmødet torsdag.

Han fortalte, at Seges i samarbejde med Økologisk Landsforening har lavet værktøjet ’Klimalandmand’, et klimaberegningsprogram for kvæg og planteavl, som venets klar til brug allerede i 2020.

»Det er et værktøj, som med objektive data kan give os et billede af bedriftens klimapåvirkning og komme med et bud på, hvordan vi kan gøre det bedre«, fortalte Hans Erik Jørgensen.

»Med værktøjet kan vi beregne konsekvenserne ikke kun på selve handlingen men også på følgevirkningerne for klimaet. Det er vigtigt for økologien, at alle virkemidler for reduktion af klimagasser tages med og kommer landbruget til gode,« sagde formanden.

Redskab til alle

Klimalandmand vil kunne beregne konsekvenser af både indirekte påvirkninger som f.eks. importeret forder og kulstofbinding i jorden ved brug af kløvergræs - og også de indirekte påvirkninger, som er forbundet med køb af materialer og hjælpestoffer.

Det er ikke kun økologiske bedrifter, der kan bruge værktøjet - det kan alle typer landbrug.

»Hvor ville det være godt, hvis alle brugte samme beregningsmetoder. Det ville give os selv om omverdenen et mindre forvirrende billede af produktionens klimaaftryk«, lød Hans Erik Jørgensens hjertesuk.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle