Økologi er godt for u-lande

Svenske forskeres dødsdom over økologi er irrelevant for lande, der er præget af sult, fastslår ekspert.

»Det moderne økologiske jordbrug er et ungt system, og det har stadig store udfordringer. Men du kan ikke tage det, som det ser ud i dag, og derudfra forudse, hvordan en opskaleing af øko-metoder ser ud om 30 år, eller når vi bliver ni milliarder mennesker på jorden.«

Sådan siger Niels Halberg, direktør i Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer, efter at en gruppe svenske forskere har udtalt, at økologi vil være en katastrofe for miljøet og den fremtidige fødevareforsyning.

Irrelevant for u-lande

Ifølge Niels Halberg, som har forsket i jordbrug og økologi siden 1992, er debatten om økologi i de skandinaviske lande irrelevant for de fødevareusikre lande i det sydlige Asien og i Afrika.

»De svenske forskere kigger kun på fødevareproduktion i Sverige, men den skandinaviske fødevareproduktion er generelt ikke designet til at gøre op med sulten i fødevareusikre lande,« siger Niels Halberg.

Han mener i stedet, at problemer skal løses lokalt, og her er økologi en mulighed.

»Vi står lige nu over for at skulle forbedre fødevaresikkerheden for alle, og det gør vi kun ved at skabe en øget bæredygtig produktion der, hvor menneskerne er. Her er der mange eksempler på, at såkaldt agro-økologiske metoder har et stort potentiale og kan mangedoble lokale udbytter. Hos to millioner familier har man konstateret mere end en fordobling af deres udbytter ved at bruge agrarøkologiske metoder i en lang række udviklingsprojekter. Også FNs udsending for fødevaresikkerhed, Olivier de Schutter fastslog efter en længere undersøgelse at agro-økologiske metoder er en god strategi for at forbedre fødevaresikkerheden,« siger han.

Økologi er billigt

Selvom økologi kan være dyrt både at producere og købe herhjemme, er det ikke nødvendigvis sådan i de fødevareusikre lande, bemærker Niels Halberg. Tværtimod.

»Hvis man bruger de økologiske metoder, har man heller ikke samme behov for at købe gødning og pesticider. Et af problemerne er i dag, at mange bønder bliver forgældet, når de skal købe hjælpestoffer, men undersøgelser i Indien viser, at de kan klare sig bedre med de økologiske metoder, fordi de bliver mindre forgældet, og derved forbedrer det også deres fødevaresikkerhed,« siger Niels Halberg.

Emneord

økologi

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle