Økologieksporten sætter rekord – men nu giver corona udfordringer

Eksporten af økologiske varer steg i 2019 og endte med et resultat på tre mia. kroner. Verden har dog forandret sig meget i 2020, melder Landbrug & Fødevarer.

I Danmark har vi oplevet en eksportfremgang på økologiske fødevareprodukter på 123 mio. kr. til en samlet eksport for i alt tre mia. kr. i 2019.

Det er en rekord og en stigning på fire procent i forhold til sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik. Det betyder også, at den økologiske eksport er næsten fordoblet på fem år. 

I 2019 var eksportfremgangen især drevet af mejeriprodukter og herunder modermælkserstatning. Mejerivarer udgør således godt halvdelen af den samlede øko-eksport. Det er henholdsvis Tyskland og Kina som aftager flest og næstflest mejeriprodukter.

"Tyskland aftager mælk, smør og ost og er i det hele taget et vigtigt nærmarked for de økologiske produkter. Kina kommer et stykke efter vores tyske naboer, men importerer til gengæld en stor del mælkepulver, som indgår i ernæring til små børn", siger Mette Jasper Gammicchia, chef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Af andre vigtige eksportmarkeder er Frankrig og de skandinaviske lande, hvor der især eksporteres henholdsvis grisekød og frugt og grønt. Danmark eksporterede således frugt og grønt for 385 mio. kr., mens eksporten af kød rundede 308 mio. kr. i 2019.

Corona påvirker eksporten i 2020

Den seneste periode, hvor Coronavirussen har gjort sit indtog på verdensmarkedet er ikke talt med i de netop offentliggjorte tal.

Så selvom de danske økologer altså kan glæde sig over en god eksportfremgang i 2019, vil tallene for et coronaramt 2020, nok komme til at se anderledes ud, melder L&F.

Foodservicedelen er fortsat hårdt ramt, og det kan også mærkes på eksportmarkederne.

"Det er naturligvis rigtig positivt, at den økologiske eksport har kunnet forsætte den gode udvikling i 2019. Det viser, at vores økologiske fødevarer er meget værdsatte, både i nærmarkederne og i Asien. Danske virksomheder har et godt fodfæste på eksportmarkederne, hvilket er vigtigt ikke mindst i en tid, hvor de fleste lande er ramt af en epidemi som påvirker økonomien", siger Mette Jasper Gammicchia og fortsætter:

"Eksporten i 2020 er ramt på alle måder. Hvis vi ser optimistisk på det, vil vi måske kunne opretholde en status quo, men vi kommer ikke uden om, at Corona har besværliggjort vores arbejde med at sælge dansk økologi til udlandet", siger hun.

Blandt andet er en af forklaringerne, at det har været svært at indgå nye kontakter og salgsaftaler, da en del fødevaremesser og eksportfremstød har måtte aflyses på grund af risiko for smittespredning.

"Vigtigheden af fødevaremesserne er kommet ekstra tydeligt til udtryk nu, hvor vi desværre har måttet undvære dem", siger Mette Jasper Gammicchia, chef for Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.

Importere mere end vi eksporterer

Danmarks import af økologiske varer har også fulgt de seneste års vækst, og der blev i alt importeret for 4,8 mia. kr. i 2019, svarende til en stigning på ni procent.

Dermed importerer Danmark væsentlig mere end der eksporteres.

Her er største varegruppe suverænt frugt & grønt, hvor der importeres for 2,0 mia. kr. En væsentlig årsag hertil er, at danskernes køb af diverse økologiske frugter og grøntsager er steget meget i de senere år, ligesom Danmark af klimatiske årsager ikke kan dyrke mange af varerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle