Økologiformand: Økologien vil fortsat vækste på den lange bane

Økologiformand Hans Erik Jørgensen giver svar til Niels Hauge Mikkelsen, der har skrevet en kronik 'Virkeligheden kalder - også for økologiformanden.

Af Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i L&F

Tak til Niels Hauge Mikkelsen for at give mig svar på mine refleksioner i LandbrugsAvisen. Jeg kan berolige med, at jeg stadig har Ja-hatten på!

Jeg er stadig overbevist om, at et stort set enigt Folketing har ret, når de siger, at økologi er en vigtig brik i den grønne omstilling. Jeg er også overbevist om, at økologien vil vækste på den lange bane, selvom der også vil være landmænd, der dropper ud af økologien. Om det økologiske areal går op eller ned afhænger af mange ting. Men jeg tror på, at økologiens troværdighed og vores evne til at udvikle og forbedre produktionen på sigt har større betydning end f.eks. de nye gødningsregler.

Brug for refleksion

Planteproducenter og husdyrproducenter har brug for handel med hinanden, og vi er vant til, handlen det ene år kan være bedre for den ene part, mens det året efter kan være omvendt. Alle vil og skal selvfølgelig gå efter den højest mulige pris. Men det kan blive problematisk for hele økologisektoren, hvis udsvingene bliver så store, at balanceforholdet i økologien flytter sig markant. Hvis meget høje foderpriser reducerer den animalske produktion, så vil det også påvirke planteproduktionen på den lange bane.

Når råvarer stiger til det dobbelte fra det ene år til det andet, så er der brug for refleksion. Jeg synes, det er sundt at skabe mere gennemsigtighed om, hvordan og hvorfor markedet bevæger sig. Men det er også nødvendigt at analysere på konsekvenser for sektoren, når forholdene ændrer sig. Det gælder både, når der kommer nye regler og begrænsninger, men også hvis balanceforholdet flytter sig langt ud over det sædvanlige. Økonomien i økologien skal være god uanset din produktion.

Der er en række grunde til de øgede råvarepriser. Manglende import under Covid 19 og Ruslands invasion af Ukraine har påvirket os særligt og bidraget til, at Økologisektoren arbejder for mere national forsyning. Vi ønsker mest mulig professionel samhandel på et oplyst grundlag, og det har jeg savnet.

Det er ikke min hensigt at snakke den ene eller den anden økologiske produktion op eller ned, men at favne alle økologiske landmænd, sætte retning og udvikle.

Og på det område er jeg ret fortrøstningsfuld.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle