Økologisk Landsforening: Forskeres forudsigelser er groteske

Økologisk Landsforening undrer sig over forskeres påstande om, at økologi ikke er miljøvenligt. De taler mod bedrevidende, siger formand Per Kølster.

Der findes forskellige verdensopfattelser, og den verden, som de svenske forskere befinder sig i, er ikke den samme som min.

Sådan siger formand Per Kølster, Økologisk Landsforening, efter, at en gruppe forskere fra Sveriges Lantbruksuniversitet har udtalt, at 100 procent økologisk landbrug vil være en katastrofe, da det hverken er bedre for miljøet eller vil kunne brødføde hele den svenske befolkning.

»De svenske forskere har sagt det samme i mange år, og det er ganske besynderligt, for de taler mod bedrevidende. Både i dansk forskning har man lavet en vidensyntese, som går imod de svenske forskere, men også FN har klart udtalt sig om, at verdens produktion af fødevarer er bedre stillet med økologiske metoder,« siger han.

Fejlagtigt billede

I en kronik hævder de svenske forskere, at Sverige vil få brug for at importere flere fødevarer udefra, hvis alle svenske landbrug var økologiske, da det vil medføre mangel på fødevarer.

»Jeg synes, det er grotesk at lave sådan nogle kortsigtede fremskrivninger på baggrund af, hvad man ved om eksempelvis udbytteforskellene på et økologisk og et konventionelt landbrug. Det giver et fuldstændig fejlagtigt billede af, hvordan fremtidens produktion kommer til at se ud,« siger Per Kølster.

Han bemærker, at forskernes forudsigelser slet ikke tager højde for, at vi i fremtiden vil være nødt til at ændre vores madvaner for at skabe ligevægt mellem vores fødevareforbrug og -forsyning. Det vil ifølge ham være helt utænkeligt at kunne brødføde hele verden på samme måde, som vi gør det i den vestlige verden, og det giver et helt andet grundlag for, hvordan produktionen skal sammenlægges fremover.

»Vi kan godt fortsætte med det, som vi gør i dag, men hvis du skal gange det op til ni milliarder mennesker, er der ikke nogen regnestykker, der vil gå op. For at enderne kan mødes skal spildet væk, fordelingen skal være lige og kødforbruget reduceres. Og det kan ikke ske uden at det kan mærkes, og der er ingen vej uden om at skabe en retfærdig global social, økonomisk og økologisk overenskomst for at sikre en bæredygtig fremtid,« siger Per Kølster.

Økologien skal ses oppefra

Per Kølster afviser desuden forskernes påstand om, at økologi ikke er klimavenligt.

»Du kan godt lave sammenligninger, hvor den økologiske produktion falder dårligere ud end den konventionelle. Det kan du kun gøre, hvis du kigger på de enkelte elementer, for hvis du ser på det overordnede billede, er den økologiske produktion mere miljøvenlig. Man er bare nødt til at opstille det på en større skala. Så mit svar er, at selvfølgelig er økologi mere miljøvenligt,« siger Per Kølster og understreger:

»Økologien er sat i verden for at finde en løsning, hvor vi tænker hele vejen rundt. Det handler om fødevareforsyningen, vores sundhed, dyrene, naturen, fremtiden og de ressourcer, som vi er sat til at beskytte.«

Emneord

økologi

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle