Økologisk Landsforening mangler fortsat millioner - deadline nærmer sig hastigt

Økologisk LandsForening skal inden 1. juni finde mindst tre - og meget gerne fire til fem - millioner kroner for at dække et stort underskud og vende en akut økonomisk krise. Indtil videre er der givet tilsagn om mindre end en enkelt million fra en række virksomheder.

Det er en noget tilspidset situation, adm. direktør i Økologisk Landsforening Helle Borup Friberg, står over for.

Et stort underskud på 2,2 millioner kroner og en svindende egenkapital skal dækkes ind, men indtil videre har direktørens tilsagnsmøder med en række virksomheder end ikke kastet en hel million kroner af sig.

Det fortæller Helle Borup Friberg til landbrugsavisen.dk.

"Vi er ikke helt færdige endnu, men det er færre kroner end det (en million kroner, red.). Vi har talt med 12 ud af 15 potentielle virksomheder, og vi har fået endeligt tilsagn om i underkanten af en million kroner", lyder det fra Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening.

"I onsdags (den 9. maj, red.), havde vi deadline for medlemmerne. Vi har ikke nogen endelig pejling på, hvor vi ender, men vi håber naturligvis, at vi når det, og vi arbejder på det for fuldt tryk", siger direktøren.

Men der er jo meget kort tid til den 1. juni - er det realistisk, at I når at samle tre til fem millioner kroner sammen inden?

"Som sagt tror vi på det, og jeg kan ikke give en anden status end det. Men det er klart, at det er vores forventning og vores forhåbning, at der er bred opbakning blandt medlemmerne til at støtte", siger Helle Borup Friberg med henvisning til, at foreningen har sendt mails ud til medlemmerne, hvor de opfordres til at bidrage med et ekstra årskontingent.

Foreningen havde også en idé om at rejse kapital ved hjælp af Coops crowdfunding-platform, men den blev imidlertid droppet, og istedet valgte man at gå direkte til medlemmerne.

"Det er bekymrende"

Helle Borup Friberg fortæller, at nyheden om det store underskud og det efterfølgende økonomiske behov naturligvis blev mødt med bekymring blandt medlemmerne.

"Jeg er heller ikke stolt af, at vi ikke har evnet at forvalte medlemmernes penge, men der er nu lagt en meget stærk plan for at komme på fode igen, og den er modtaget enormt positivt. Så det er bekymrende, men vi er nødt til at få opbygget en ny platform for foreningen, og det kan vi med det her", siger hun.

Økologisk Landsforening kalder selv arbejdet med at kradse penge ind for en redningsplan.

Det er dermed en redningsplan, der skal sikre at løfte foreningen rent økonomisk, men direktøren afviser at svare på, hvad der sker, hvis ikke foreningen får samlet mindstebeløbet på godt tre millioner kroner ind inden 1. juni.

"Det vil jeg gerne vente med at udtale mig om. Vi har andre tanker om, hvad vi kan gøre," lyder det fra direktøren, der fortæller, at den økonomiske saltvandsindsprøjtning vil kunne være med til at sikre foreningen på sigt.

"Vi skal have råderum nok til at forny forretningsmodellen, og det er en del af vores plan. Vi skal have et ekstra ben at stå på, for projektbenet udgør en for stor risiko for os", siger hun.

Grunden til foreningens økonomiske uføre er blandt andet, at projekttilskudene har været lavere end budgetteret, ligesom der har været for dårlig økonomistyring i foreningen, angiveligt fordi foreningens IT-system har været gearet til at håndterer, at foreningens økonomi er vokset.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle