Økonom: Minkprisen har nået bunden

Coronakrisen kan dog forlænge perioden, inden priserne stiger igen.

Efter 6-7 år med faldende priser og hvor udbuddet af minkskind er mere end halveret, taler meget for, at prisen på minkskind nu har nået bunden.

Det mener seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og ressourceøkonomi, Københavns Universitet.

”Prisstigninger vil komme. Spørgsmålet er udelukkende om tidshorisonten”, skriver Henning Otte Hansen i det nyeste nummer af Grovvarenyt.

Han henviser til en opgørelse fra 1950 og frem til 2019 der viser, at pris og udbud følges pænt ad: Når udbuddet falder og har været lavt i en periode, begynder priserne igen at stige. Når priserne stiger, stiger udbuddet også. På et tidspunkt et der et overudbud, og så falder priserne relativt hurtigt og drastisk. Det er det, der skete fra omkring 2000, hvor prisen var i bund, og frem mod 2013, hvor prisen toppede.

”Den forrige prisboble toppede i 1987, og herefter var der en prisfald på 64 procent bagefter. Den seneste prisboble toppede i 2013, og det efterfølgende prisfald var på 68 procent.”

”Da prisen toppede i 1987, gik der cirka 8 år, før den for alvor begyndte at stige igen. Hvis samme mønser gentager sig denne gang, vil prisen begynde at stige igen i 2021”, skriver Henning Otte Hansen.

Han indskyder, at man ikke helt hundrede procent kan sammenligne de to perioder bl.a. på grund af skind, der ligger på lager, og coronakrisen, der kan forlænge perioden inden priserne stiger igen.

”Udvikler coronakrisen sig til en alvorlig økonomisk krise og recession, vil efterspørgslen falde. Da efterspørgslen af pelsprodukter er relativt indkomstafhængig, vil dårlige økonomiske konjunkturer kunne svække efterspørgslen betydeligt," skirver han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle