»Landmænd duer ikke til at tjene penge«

Landmænd har købt jorden for dyrt, mener økonom og institutleder Henrik Zobbe.

Danske landmænd har været alt for fikserede på at være effektive. Til gengæld har de mistet fokuset på, hvad de tjener penge på.

Det mener Henrik Zobbe, institutleder på IFRO på Københavns Universitet, der holdt indlæg på årsmødet for planteavlere i Herning onsdag.

»Landmændene skal have fokus tilbage på bundlinjen,« siger Henrik Zobbe.

Landmandens ansvar

Henrik Zobbe mener, at landmændene tjener for lidt, fordi de har betalt urealistisk høje priser for jord og lavet investeringer, der ikke giver det nødvendige afkast. De er gået mere op i, om de kunne låne pengene, end om de kunne forrente dem. Det er deres eget ansvar, siger han.

Landbruget peger til gengæld på, at dårlige rammevilkår fastsat af politikerne er stærkt medskyldige i den dårlige økonomi for danske landmænd. Hvis rammevilkårene var mindre snærende, ville de tjene flere penge og klare sig. Det er ifølge Henrik Zobbe en dårlig undskyldning. Han mener, at man må tage de politiske rammevilkår for givet.

Folketinget vedtager vaskeforbud - rammer anslået 100 landbrug 8. december · 11:26

»Indtjening er ikke noget, der falder ned fra himlen uanset rammevilkår. Det handler om at være god til at tilpasse sig på et givet tidspunkt. Landmændene må tilpasse produktionen til konjunkturerne og de politiske rammevilkår. Og hvis rammevilkårene er dårlige, må de kompensere ved at betale mindre for jorden, hvis de vil drive en sund forretning,« siger han.

Politikernes ansvar

Henrik Zobbe mener dog også, at politikerne skal være deres ansvar bevidst, når de laver rammevilkår. De har ansvaret for, at landbruget har vilkår, der er rimelige, så landbruget kan tilpasse sig.

»De skal ikke lave rammevilkår for at genere landmanden, eller for at presse ham til at effektivisere. Det er der ikke noget bevis for, at man kan. De skal lave rammevilkår, fordi samfundet har nogle ønsker til for eksempel dyrevelfærd og rent drikkevand, og så skal de ikke stramme skruen mere, end samfundet ønsker,« siger han.

Det er ekstremt vigtigt at holde sig for øje, for at rammevilkårene kan designes og indføres så differentieret, målrettet og dermed så omkostningseffektivt som overhovedet muligt.

»Det er politikernes ansvar at sikre en balancering, så erhvervet kan opretholde produktionsmuligheder, der sikrer en rimelig indtjening over tid,« siger han.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu