23 landbrug konkurs

Antallet af konkurser bliver ved med at stige, viser tal fra Danmarks Statistik. Seges forventer først, at udviklingen vender senere i 2016.

I januar gik 23 landbrug konkurs, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er der en fortsat stigning i antallet af konkurser inden for landbrug. Målt som løbende 12 måneder - der giver et mere retvisende udtryk for tendensen - er antallet nu oppe på 166. Det er en stigning i forhold til de seneste måneder, december (160), november (159) og oktober (149). Tallet var i slutningen af 2013 og 2014 helt nede omkring 100.

"Antallet af konkurser stiger under indtryk af de meget lave bytteforhold for især mælke- og svineproducenter. Der er grund til at formode, at stigningen vil fortsætte et stykke ind i 2016, inden det vender," skriver Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef for Seges.

Landbrugets videnscenter forventer dog, at antallet af konkurser vil vende i løbet af 2016 - og med større gennemslag i 2017. Det skyldes tre forhold.

"For det første forventer vi, at bytteforholdene i de kritiske driftsgrene langsomt vil vende i løbet af året. Der er normalt et efterslæb fra bytteforholdet vender, til det slår igennem i antal konkurser. Det vil vi også se denne gang, men det kommer," siger Klaus Kaiser.

For det andet vil regeringens nye landbrugspakke have en meget gavnlig effekt på landbrugets økonomi, så efterhånden som den slår igennem, vil det også være med til at vende udviklingen, vurderer han.

"Landbrugspakken falder på et meget tørt sted, og er absolut positiv," slår han fast.

For det tredje er bedrifternes underliggende økonomiske styrke forbedret markant gennem højere produktivitet og forbedret omkostningseffektivitet i de senere år.

"Det kommer landbruget til gavn, under en dyb krise som den nuværende og vil betyde, at landbruget bedre kan udnytte opsvinget, når det kommer," siger Klaus Kaiser.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle