Cheføkonom: Finansieringsbank bruges alt for lidt

Landbrugets Finansieringsbank kunne bidrage langt mere til redningen af konkurstruede landmænd, siger cheføkonom Morten Dahl Tholsen, Heden & Fjorden, der anbefaler en ændring af reglerne for banken.

»I den værste krise, som landbruget har oplevet i 20 år, er det uforståeligt, at Landbrugets Finansieringsbank bruges så lidt, som den gør. Reglerne for banken bør ændres snarest muligt.«

De sagde cheføkonom Morten Dahl Thomsen på den konference, som Heden & Fjorden i dag holder i Herning om landbrugets økonomiske udsigter for 2016. Kravet om ændrede regler for finansieringsbanken var målrettet mod erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, som deltog på konferencen.

»Finansieringsbanken blev oprettet som et politisk initiativ i 2011 som udløber af finanskrisen. Men bankens set-up er forkert skruet sammen, og derfor har den aldrig fået den anvendelse, som den burde. Vi må opfordre til at der snarest sker ændringer af reglerne for banken,« sagde Morten Dahl Thomsen.

»Man kan eventuelt skele til Vækstfonden, som fungerer vældig godt for mange landmænd.«

Morten Dahl Thomsen oplyste, at rundt regnet halvdelen af landmændene i Heden & Fjordens område er udfordrede af enten alt for høj gæld og/eller manglende mulighed for finansiering.

»Hvis vi ikke får løst de to punkter, kan vi glemme alt om vækst og flere arbejdspladser i erhvervet,« fastslog chefkonsulenten.

Forskere: Økologi er en katastrofe for mennesker og miljøet Tirsdag 18. november 2014 · 15:08

Han appellerer til, at banker og kreditinstitutter overfor landbrug med for høj gæld begynder at anlægge en anden strategi end den sædvanligt, nemlig krav om salg - frivilligt eller via konkurs.

»Der tages for få initiativer til positive rekonstruktioner,« sagde han.

Chefkonsulenten viste tal for en mælkeproducent med 250 hektar og 450 køer, som i 2012 havde en egenkapital på 25 mio. kr. I dag er egenkapitalen barberet ned til 0-5 mio. kr, hvilket betyder, at landmanden får nej til finansiering af jordkøb og en stald til 800 køer.

»Et af problemerne består i, at finanstilsynet i sin vejledning overfor bankerne kræver, at en bygning efter 10 år skal værdisættes til 0 kr. Men det er også en undskyldning for bankernes tilbageholdenhed. Til forskel fra tidligere er der i finanssektoren ingen vilje til at tage en andel af driftsrisikoen.«

En af de største udfordringer er demografien: At halvdelen af heltidslandbrugerne er over 50 år, og at antallet af landmænd under 45 er alt meget lavt. Samtidig er det i den gruppe, at antallet af konkurstruede landmænd er størst.

»Det er samtidig de dygtige, som skal bære landbruget i fremtiden. Det er fuldstændig afgørende, at der kommer gang i rekonstrutioner, så vi kan beholde de folk i erhvervet,« sagde Morten Dahl Thomsen.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu