Danish Agro klar til større bid af Sverige

Med godkendt opkøb af Kalmar Lantmän vil Danish Agro nu gå på strandhugst efter markedsandele fra konkurrenterne.

Der er lagt op til ny og skærpet konkurrence på det svenske grovvaremarked, efter at Danish Agro i dag har fået godkendt opkøbet af Kalmar Lantmän.

Med opkøbet har den danske grovvarekoncern nemlig fået et tungere brohoved ind på det svenske marked, der hidtil har været domineret af konkurrenterne DLG og Lantmännen.

Men nu kan koncernchef Christian Junker tage et stort skridt videre, når han lægger de eksisterende aktiviteter i Swedish Agro og Vilomix Sweeden sammen med de nyopkøbte.

»Opkøbet giver Swedish Agro en langt større og stærkere platform i Sverige. Kalmar vil blive det fremtidige hovedsæde og knudepunkt for Danish Agro koncernens grovvareaktiviteter i Sverige, hvorfra import af f.eks. råvarer og gødning samt eksport af korn vil ske. Vi vil nu få en meget større tyngde og på den måde være med til skabe større konkurrence på det svenske marked til fordel for de svenske landmænd,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Dermed lægger han op til at skulle konkurrere med større tyngde mod de to dominerende spillere på markedet; de øvrige andelsselskaber Lantmännen og danske DLG, der med sit datterselskab Svenska Foder har en markant position i landet.

Stort ståhej mellem grovvaregiganter

Salget af den forholdsvis lille grovvare-andelsvirksomhed Kalmar Lanmän endte i noget nær en farce med de 1.925 landmænd som hovedaktører.

Landmand fik frataget elevgodkendelse (opdateret) 14. november · 16:07

For efter byggeriet af den nye foderfabrik, ønskede landmændene at sælge deres virksomhed - og her inviterede de flere af de store, internationale grovvaregiganter med. Både DLG, Danish Agro og svenske Lantmännen deltog, ligesom også et hollandsk selskab var inde over.

Forløbet endte i en masse møder, flere bud fra de interesserede købere - men også med at DLG officielt trak sig, fordi man ikke ønskede at være en del af en decideret budkrig.

Til sidst løb Danish Agro med virksomheden, der i 2015 havde en omsætning på omkring 1 mia. kroner. I dag omsætter Danish Agro samlet for godt 1 mia. i Sverige, foruden aktiviteterne i Svenska LAntägg. I alt forventer Danish Agro en koncernomsætning på 2,5 mia. kroner i 2016.

Foderfabrikken på havnen i Kalmar har en kapacitet på 275.000 tons.

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu