Direktør: Stærkt signal at tre pensionskasser investerer i landbrug

Anders Andersen, LandboSyd, vurderer, at der er grøde i finansieringen af investeringer i landbruget.

Det kan godt være, at en milliard kroner i Dansk Landbrugskapital er småpenge, når man kigger på dansk landbrugs samlede gæld.

Men betydningen er stor. Både for den enkelte landmand, der har brug for ekstra finansiering, og for dansk landbrug generelt.

Det mener Anders Andersen, udviklingsdirektør hos LandboSyd.

”At der er nogle pensionskasser - endda tre – der vil investere i landbruget, er vigtigt. Man kan så diskutere, om beløbet kunne være større, men jeg tror, vi skal se det som en begyndelse på noget andet,” siger Anders Andersen.
”Det gør, at vi stille og roligt kommer ud af den ørkenvandring, vi har været inde i. At der så kommer bedre priser i landbruget, gør også at solen begynder at skinne kraftigere,” siger han.

Regeringens plan er, at Dansk Landbrugskapital skal rumme to mia. kr., hvoraf de 500 mio. kr. kom fra staten og 1,5 mia. kr. fra pensionskasser. Indtil videre har tre pensionsselskaber, ATP, PKA og PensionDanmark, skudt 500 mio. kr. ind i fonden.

Konkret har det nye tilbud – et investeringslån til effektive, men forgældede landbrug - også en betydning for hans kunder, vurderer han.

”Jeg er glad for hvert et nyt instrument, der kommer, og jo flere kort, vi har at spille med i mulige løsninger i forbindelse med finansieringen, er altid kærkomment,” siger udviklingsdirektøren.

Han henviser til, at der i forvejen eksisterer forskellige løsninger. Vækstfonden tilbyder i forvejen lån og garantier til landbrug. Det nye ved produktet er, at der er tale om ansvarlig lånekapital, som banken kan tælle med som egenkapital i landbruget.

”Der er tale om ny risikovillig kapital. Det er det, de råber efter i erhvervet: At få ny egenkapital,” fastslår Anders Andersen.

Han roser, at det statslige Vækstfonden skal administrere Dansk Landbrugskapital. De har erfaring og kan hurtigt få pengene ud at arbejde.

Anders Andersen mærker en grøde i finansverdenen omkring landbruget. AP Pension køber landbrug, og Sydbank er begyndt at sløjfe gæld. Det får andre banker til at forholde sig til, om de også skal sløjfe gæld for at komme videre, ud af krisen, mener han. At Coop vil tilbyde finansiering af lokal fødevareproduktion, har han også bidt mærke i.

”At der kommer forskellige løsninger, forskellige muligheder, sætter en afsmittende effekt,” mener Anders Andersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle