Finanslovsaftale: Her er de vigtigste nye elementer for landbruget

Så faldt den blå aftale om finansloven for 2016 på plads. Læs her om de vigtigste ændringer af betydning for landbrugs- og fødevareerhvervet.

Regeringen indgik torsdag en aftale om finansloven for 2016 med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

På en række vigtige punkter er der siden regeringens oprindelige udspil til finanslov i september sket ændringer.

De vigtigste er:

Bo- og gaveafgift lempes

Bo- og gaveafgiften nedsættes gradvist fra 15 procent til cirka fem procent i 2020.

Nedsættelsen er på 200 mio. kr. årligt fra 2016 og øges fra 2018-2020 med mellem 600 og 800 mio. kr. årligt.

Landbrug & Fødevarer glæder sig over lempelserne, men havde dog helst set dem faset fuldt ind allerede i 2016.

Den gradvise indførelse giver risiko for, at nogle vil vælge at udskyde generationsskifter.

Lavere NOx-afgift

NOx-afgiften sættes ned fra 25 kr. pr. kg til 5 kr. pr. kg. med virkning fra 1. juli 2016.

Det bringer afgiften tilbage på niveauet fra 2012 og betyder, at fødevareerhvervets virksomheder spares for en udgift på 15-20 mio. kr. om året. I forhold til regeringens oprindelige udspil til finanslov er der dog tale om en forringelse, da der var der lagt op til en fuld afskaffelse af afgiften fra 1. juli 2016.

Afgiften er en dansk særomkostning på produktion, og den giver de omfattede virksomheder store administrative byrder.

Mia. til landbrug og miljø

Finanslovsaftalen har en særskilt blå aftale om 'En styrket indsats for dansk landbrug og miljø'.

Den afsætter en reserve på 75 mio. kr. årligt i de fire år 2016-2019 (i alt 300 mio. kr.) til udmøntning af regeringens 16-punktpakke for landbrugs- og fødevareerhvervet.

Aftalen afsætter også en reserve til »målrettede kompenserende miljøtiltag for at kunne lempe landbrugets kvælstofregulering.« Den er på 75 mio. kr. i 2016 og på 150 mio. kr. årligt i de tre år 2017-2019 (det vil sige ialt 525 mio. kr.)

Med det, regeringen i forvejen havde afsat, bliver det samlede beløb på området frem til og med 2019 på i alt 1,425 mia. kr. Heraf går de 1,125 mia. kr. til miljøtiltag.

20 mio. til øko-forskning

Med finanslovsaftalen er der blevet afsat 20 mio. kr. til økologiforskning under GUDP, Grønt Udviklings- og Demonstrations Program.

Midlerne er afsat på forskningsreserven og er et skridt på vejen - men langt fra nok - til at lukke det gab på 60 mio. kr. om året, som økologiforskningen ellers står overfor.

En ét-årig pulje er en meget lille og beskeden pulje i forhold til at slå et nyt økologiforskningsprogram op, vurderer Landbrug & Fødevarer.

Løft til erhvervsuddannelser

Erhvervsuddannelserne får med finanslovsaftalen en pulje på 150 mio. kr. til kvalitetsudvikling på erhvervsuddannelserne.

Det finder L&F positivt, da det kan understøtte erhvervsskolernes arbejde med at implementere erhvervsuddannelsesreformen og den ambitioner om et væsentligt løft i uddannelsernes kvalitet og attraktivitet.

L&F hæfter sig dog ved, at den ekstra pulje kompenserer for den besparelser på to procent om året, som erhvervsuddannelserne er pålagt,

Disse besparelser fastholdes for 2017-2019.

Kilde: Landbrug & Fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle