Fremover otte procent i strafrente på al gæld til det offentlige

Skatteministeren strammer grebet om de borgere og virksomheder, der skylder penge til det offentlige, skriver Politiken tirsdag.

I fremtiden skal alle skyldnere betale samme høje rente på otte procent, uanset om de har undladt at betale parkeringsafgift, fartbøde, skat, børnepenge eller andre former for gæld til de offentlige kasser. Det skriver Politiken.

Hidtil er borgere og virksomheder, der har misligholdt betalinger til det offentlige, sluppet med renter på helt ned til en procent, alt efter gældens type og omfang, men det er slut.

»Pointen er, at rentesatserne på gæld i dag svinger utrolig meget. Derfor er der nogle skyldnere, der med fordel kan spekulere i at lade være med at betale deres gæld, simpelthen fordi der er en meget lav rente«, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Politiken.

Ministeren har ikke noget bud på, hvor meget de offentlige kasser vil tjene på den højere rente, men peger blandt andet på paradokset i, at dømte forbrydere, der ikke har kunnet betale sagsomkostninger og bøder, traditionelt slipper med lave renter på deres gæld.

Stor kinesisk gårdejer i Danmark begæret konkurs 16. november · 11:03

»Det er lidt mærkeligt, at du skal have en lavere rente, hvis du har begået kriminalitet og skal betale en bøde til ofret, end hvis du skylder penge i skat«, siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Skatteministeren vil i samme hug forenkle forældelsesreglerne, så det bliver nemmere at forlænge eller forny forældelsesfristen på offentlig gæld. I rådgivningstjenesten Den Sociale Retshjælp, der hjælper gældsplagede danskere, vurderer direktøren, at forenklingen vil skabe større gennemsigtighed, men hun har svært ved at se ideen i at hæve rentesatsen.

»Der er ikke megen idé i at sætte alle rentesatser op til otte procent. I forvejen har mange svært ved at betale deres gæld med de nuværende rentesatser, så med en højere rentesats vil det blot blive endnu sværere«, siger direktør Sandy Madar til Politiken.

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu