Gartnerier sender stadig sprøjtemidler ud i vandløb

Store mængder kvælstof og ulovlige pesticider løber fortsat ud i vandløbene fra de fynske gartnerier, viser Odense Kommunes kontrolbesøg.

Allerede i maj 2015 blev problemet opdaget. En undersøgelse viste, at 83 af de undersøgte 92 gulvafløb i gartnerierne havde direkte forbindelse til et vandløb. Det svarer til 90 procent.

Det skriver DR Fyn.

Siden da har Odense Kommune været på 60 kontrolbesøg hos gartnerier i Stige-området for at kontrollere og stoppe uregelmæssigheder.

Selvom kontrollen er gennemført, er der stadig forhøjede værdier for næringsstoffer og sprøjtemiddelrester i vandløbene. Det viser et notat til Odense Kommunes By- og Kulturudvalg.

Årsagen er, at det tager tid at rette op på, mener by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Afgrøder er afhængige af bier - men de er svære at tiltrække 10. december · 08:00

"Man kan ikke bare fjerne de forhøjede værdier over natten. Der er forskellige kilder til forureningen, og nogle af dem er diffuse," siger hun.

Odense Kommune og Dansk Gartneri samarbejder om at finde løsninger på udledningerne. Undersøgelsen i maj viste, at der i alt var 18 forskellige pesticider i vandløbene, og flere af dem var forbudte.

Men det er svært at finde årsagen til udledningerne, fortæller fungerende næstformand i brancheorganisationen Dansk Gartneri Jørgen Andersen.

"Det er meget komplekst, for der er mange enkelte ting, der gør udfaldet. Desuden er det meget forskelligt fra gartneri til gartneri, hvordan udledningerne opstår," siger han.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu