Glæde over 20 mio. kr. til mere miljørigtig økologi

Produktiviteten skal øges, samtidig med at ressourcerne udnyttes bedst muligt, siger Hans Erik Jørgensen, økoformand hos L&F.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) stiller nu 20 mio. kr. til rådighed for projekter, der kan gøre økologien mere miljørigtig. Pengene kommer fra GUDP-puljen under Miljø- og Fødevareministeriet.

"Støtten går til nye innovative projekter, som kan være med til at drive udviklingen af økologiske produktionsformer," forklarer Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Et eksempel på et projekt, der tidligere har har fået støtte, er ’skovsvin’, som i øjeblikket er en del af et forsøg med at lade økologiske grise gå blandt træer for at se, om det kan reducere udvaskning og fordampning af nogle af de næringsstoffer, som grisene efterlader i form af gødning og urin. Projektet hedder pECOSYSTEM og er støttet med 8,9 mio. kr.

Før gyllesæsonen – den skal nok blive kørt billigt udMaskiner 18. januar · 17:56

Hans Erik Jørgensen, formand for økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, påpeger, at der er mangel på både økologisk okse- og svinekød, kyllinger og æg.

"Det er rigtig dejligt, at der kommer penge til udvikling af dansk økologi. Det går jo rigtig godt for økologien i dag. Men hvis Danmark skal blive ved med at være foregangsland på økologi, er vi nødt til at tænke langsigtet. Det betyder, at vi skal udvikle os og blive endnu bedre end vi er i dag og her er en fortløbende forsknings- og udviklingsindsats alt afgørende," siger Hans Erik Jørgensen i en pressemeddelelse.

"Hvis vi skal udnytte økologiens vækstpotentialer i fremtiden – skal vi blive ved med at være dygtigere end vores naboer – også om fem og ti år. Det kræver, at vi finder hele tiden arbejder på at finde konkrete løsninger, på hvordan produktiviteten kan øges samtidig med, at ressourcerne udnyttes bedst muligt," siger Hans Erik Jørgensen.

Faktaboks

Der er i alt 20 mio. kroner i puljen til forsknings-, udviklings- og demonstrationsprojekter. Projekterne må være op til 4 år, og der gives op til 10 mio. kr. i tilskud til et projekt.

Fokus er ressourceeffektivitet i primærsektoren, og målet er, at projekterne vil bidrage til at finde konkrete løsninger på, hvordan produktiviteten kan øges samtidig med, at ressourcerne udnyttes bedst muligt. Med dette fokus skal programmet være med til at udvikle økonomisk robuste økologiske bedrifter med mindst mulig miljøbelastning.

Ansøgningsfristen er 15. juni 2016 kl. 12.00.

 

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu