Høj PSO-afgift på lave elpriser skader dansk konkurrenceevne

Faldende oliepriser kommer ikke danske virksomheder til gode, der mister konkurrenceevne på grund af PSO-afgiften i Danmark.

Prisen på olien er den laveste siden starten af 2004, og handles i øjeblikket for cirka 33 dollar pr tønde. Det får dog ikke dansk erhvervsliv til at juble, tværtimod.

Det skriver Børsen.

Selvom de lave oliepriser, også får kul- og elpriserne til at falde, så betyder den danske PSO-afgift, at hver gang elprisen falder med én øre, så stiger PSO-afgiften med en halv øre. Derved går danske virksomheder glip af fordelen ved de lave priser, og bliver samtidig svagere i konkurrencen med lande, der ikke har en PSO-afgift.

"Vores omkringliggende lande sparer penge på faldende energipriser, oliepriser og elpriser, men vi sparer kun det halve i forhold til vores konkurrenter. Det betyder, at vores konkurrenceevne bliver forringet, fordi PSO-modellen er strikket sammen, som den er i Danmark," siger Preben Sunke, der er finansdirektør i Danish Crown til Børsen.

Landmand fik frataget elevgodkendelse (opdateret) 14. november · 16:07

Danish Crown betaler hvert år cirka 75 mio. kr i PSO-afgift. En stigende afgift på grund af lavere priser, vil ifølge Preben Sunke, gå ud over konkurrenceevne, da udgifterne til produktion i Danmark bliver gjort kunstigt høje i forhold til udlandet.

Hos brancheorganisationen Dansk Energi, ærgre man sig også over, at prisfaldene ikke kommer danske virksomheder til gavn, da de betyder færre penge til investeringer og vækst i fremtiden. Organisationen forventer, at der vil være lave oliepriser frem til 2020.

Direktør i Det Økonomiske Råd (DØR), John Smidt, vurderer ligeledes, at PSO-afgiften går ud over den danske konkurrenceevne.

"Både husholdninger og virksomheder får ikke den fulde glæde af den lavere oliepris og den faldende elpris, der følger af den lavere oliepris. Men det gør de i udlandet, fordi de ikke har PSO-afgiften," siger John Smidt, der har svært ved at sige præcis, hvor kraftigt PSO-afgiften vil stige af olieprisfaldet.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu