Hvis et fagforbund vil tegne overenskomst, skal du gøre dette...

Sådan gør du, hvis et fagforbund vil indgå overenskomst med din virksomhed.

Hvis et fagforbund har fået ens virksomhed i kikkerten, kan det være svært at slippe udenom en overenskomst. Det er problematisk – men det er nu engang sådan, landet ligger. Derfor kan man blot prøve at få processen til at forløbe så smertefrit som muligt. Til dette har juridisk konsulent Bodil Just fra Patriotisk Selskab nogle simple tips og tricks.

Nogle landmænd oplever at blive kontaktet af et fagforbund, som vil indgå overenskomst med dem, hvilket har fået en del spalteplads i medierne på det seneste.

”Når man bliver kontaktet, har man i teorien to valg. Man kan indgå overenskomsten, eller man kan nægte. Vælger man det sidste, er der risiko for, at fagforbundet iværksætter en konflikt imod ens virksomhed, så nogen vil mene, at man reelt ikke har noget valg”, konstaterer juridisk konsulent Bodil Just fra Patriotisk Selskab.

Gode råd til mødet med fagforbundet

”Uanset hvad kan man aftale et møde med fagforbundet, hvor situationen kan diskuteres. Mødet kan med fordel holdes på neutral grund, fx hos landboforeningen, hvor landmandens rådgiver kan deltage i mødet”, siger Bodil Just og tilføjer, at landmanden bør forberede sig grundigt inden mødet.

Han bør kende vilkårene for sine ansatte, herunder bl.a. deres ansættelseskontrakter, opholdspapirer og indholdet i virksomhedens APV.

”Man skal på forhånd gøre sig klart, hvad man kan acceptere, og særligt hvad man ikke kan acceptere. Og så skal man aldrig underskrive en aftale til mødet.

Axzon noteret på Nasdaq-børsen 17. november · 13:24

I stedet skal man bede om at få den med hjem, så man i ro og mag kan gennemgå den med sin rådgiver”, påpeger Bodil Just.

”Når man først har tegnet overenskomst, kan man nemlig som altovervejende hovedregel ikke frigøre sig fra den igen - ikke engang ved at melde sig ud af organisationen. Det vil sige, at selvom man melder sig ud af arbejdsgiverorganisationen, vil ens virksomhed fortsat være bundet af overenskomsten, indtil den er afløst af en ny”.

Fagforbund har ikke ret til kontrolbesøg

Nogle landmænd oplever, at et fagforbund kommer på kontrolbesøg i virksomheden, uden at landmanden har tegnet overenskomst med dem:

”Det er fagforbundet ikke berettiget til, og de kan ikke kræve at se ansættelsesbeviser eller lønsedler.

Derfor er man, i en sådan situation, i sin gode ret til at bede fagforbundet om at forlade området igen”, siger Bodil Just.

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu