Intet styr på udlændinges køb af dansk landbrugsjord

Miljø- og Fødevareministeriet har en begrænset viden om udenlandske investorers opkøb af danske landbrug. »Stærkt bekymrende«, mener Enhedslisten.

Miljø- og Fødevareministeriet kender ikke omfanget af udenlandske investorers opkøb af danske landbrug og ved ikke hvem, der står bag de investeringer, der finder sted.

Det fremgår af et svar fra fødevareminister Eva Kjer Hansen til Enhedslistens landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding.

»Miljø- og Fødevareministeriet har kun en begrænset viden om udenlandske opkøb af danske landbrugsejendomme,« skriver ministeriet.

Det oplyser, at de udenlandske opkøb kun kommer til ministeriets kendskab, når der er tale om et udenlandsk selskabs direkte opkøb af en landbrugsejendom i Danmark.

Denne form for direkte opkøb er der ikke registreret et eneste af i 2015.

Stærkt bekymrende«

Det svar betegner Maria Reumert Gjerding (EL) som »stærkt bekymrende«.

»Vi har i sommer læst meget i medierne om den stigende interesse fra udenlandske investorer. Jeg synes, det er yderst bekymrende, at ministeriet åbenbart ikke har styr på omfanget af udviklingen i udenlandske opkøb,« siger hun.

Skal blive på danske hænder

»For Enhedslisten er det helt afgørende, at vi bevarer ejerskabet til jorden på danske hænder og ikke pludselig står med en kinesisk kapitalfond, der ejer store dele af dansk landbrug, og hvor danske landmænd er forpagtere,« siger Maria Reumert Gjerding.

»Hvis dét bliver konsekvensen af ændringerne i landbrugsloven, må den laves om!«

Stigning på 13 procent

Af svaret fra miljø- og fødevareministeren fremgår, at i første halvår af 2015, siden ændringen af landbrugsloven i januar 2015, har NaturErhvervstyrelsen modtaget 254 erklæringer fra selskaber og andre juridiske personer om, at de vil købe en dansk landbrugsejendom.

Det er en stigning på 13 pct. (fra 224 erklæringer) i forhold til året før.

Men hvor mange af handlerne, der involverer udenlandske investeringer, kan ministeriet ikke oplyse.

Det er nemlig kun når en udenlandsk investor køber landbrug op direkte gennem et udenlandske selskab, at investorerne har pligt til at oplyse virksomhedstype og oprindelsesland til NaturErhvervstyrelsen. Den type erklæringer var der ingen af i 2015.

Indirekte køb ukendt

Sker opkøbet af landbrug derimod indirekte gennem et dansk selskab, hvor kapitalen er ejet af et udenlandsk moderselskab, kommer det ikke til NaturErhvervstyrelsens kendskab.

»Det er derfor ikke muligt at oplyse om omfanget (af udenlandske investorers opkøb af danske landbrug,red.),« skriver Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Model for jorbrugsfond

Maria Reumert Gjerding vil nu stille opfølgende spørgsmål til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Hun oplyser samtidig, at Enhedslisten er i færd med at lægge sidste hånd på et landbrugsudspil med en af Enhedslistens mærkesager: Et alternativt forslag til de nuværende ejerformer i landbruget i form af en jordbrugsfond.

»Det vil vi fremsætte i oktober i forbindelse med Folketingets åbning, og så skal det til behandling i Folketingssalen,« siger Maria Reumert Gjerding.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle