Landboformand: Nødvendigt at fyre Seges-direktør for at sætte ny retning

Jysk Landbrugs formand Bjarne Larsen skriver på foreningens hjemmeside, at fyringen af Seges-direktør var nødvendig. Læs hele indlægget her.

Af Bjarne Larsen, formand for Jysk Landbrug

Os almindelige bondemænd i baglandet har i lang tid følt, at vores centrale rådgivningscenter, Seges i Skejby, udviklede sig til noget andet, end det er sat i verden for.

Om det er retfærdigt eller ej, så har det bare virket som om, Seges eksisterer af hensyn til sig selv, og at det, man undersøger eller forsker i, er det, der nu tilfældigvis kan skaffes forsknings- eller fondsmidler til…

Ledelsen i Seges har tilsyneladende lagt mere vægt på at bevare arbejdspladser end på at løse opgaver, der er relevante set med landmands- eller rådgiverøjne – og det var ved at afspore det hele. Seges skal være til for landmændenes skyld, og det Seges beskæftiger sig med, skal give værdi hos landmanden!

Utilfredsheden har ulmet i baglandet, alt mens centraliseringen på Seges fortsatte, og det blev sværere og sværere for os på de lokale rådgivningscentre at påvirke udviklingen i Skejby. Vi bevægede os mere og mere væk fra, at Seges understøttede rådgivningsvirksomhederne ude i landet, og over i en situation, hvor Seges begyndte at agere styrende og bestemmende i forhold til centene.

Der var derfor lagt op til kollision, men den er nu forhåbentlig blevet afværget, fordi toppen af Landbrug & Fødevarer afskedigede direktøren på Seges og klart meldte ud, at nu skal kursen korrigeres. Jeg vil gerne kvittere for, at vores topfolk lyttede til vores kritik og valgte at handle!

Seges skal forandres. Det har stået klart i nogle år, eftersom de offentlige midler og fondsmidler, som i vid udstrækning har finansieret aktiviteterne, er svundet ind og fortsætter med at gøre det. Fremover bliver det i højere grad kunden, der skal betale for aktiviteterne på Seges.

Datotyranni fra styrelse: Høst skal være slut 20. august 16. januar · 09:30

Det vil placeres Seges i en leverandørrolle, og det sunde i den konstruktion er, at hvis kunden ikke får fuldt udbytte, så mister man kunden. Den klare konsekvens er, at alt, der ikke er markets benefit på, kommer til at dø.

Det vil betyde, at Seges fremover kun sætter gang i virkelighedsnære projekter, der giver mening, og som styrker dansk landbrug.

Hvorfor gik det skævt? Det er svært at sige. Den grundlæggende idé var vel at opsamle viden og erfaringer ude i landbrugsproduktion og rådgivning og omsætte det hele til videnskabelige forsøg, innovation og produktudvikling, som kunne udbredes til alle landmænd. Altså en sund tovejs-kommunikation, hvor vi gør hinanden bedre.

Direktøren bliver uundgåeligt personificeret med de forkerte beslutninger på Seges, og derfor var det efter min mening nødvendigt, at chefen blev skiftet ud.

Jeg har forstået det sådan, at Seges nu skal være mere brugerdrevet – af os, der ejer, driver og betaler Seges. Det forudsætter, at der ændres mentalitet på Seges, og at der kommer et set up, som sætter centret i Skejby i stand til at reagere i en mere kommerciel verden.

Det er det, vores topfolk har forholdt sig til, og det er jeg taknemmelig for!

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu