Landmændenes bidragssatser flader endelig ud

Bidragssatserne i landbruget lader til at have ramt toppen efter flere år med eksplosive stigninger.

Prisen på landmændenes realkreditlån er steget eksplosivt under krisen, men nu synes sektorens bidragssatser at have kulmineret. Det skriver FødevareWatch. 

Rådgivningsvirksomheden Agrocura har gennemgået omkring 500 landbrugsregnskaber fra 2015, og konklusionen lyder, at landmændene i gennemsnit har betalt akkurat det samme i bidragssats på deres realkreditlån som i 2014.

Landmændene betalte i 2015 i gennemsnit 0,95 pct. i bidrag, hvilket er præcis det samme som i 2014.

Ejer af stor maskinstation: »Jeg er ikke som de andre...«Maskiner 19. januar · 09:33

Chefanalytiker ved Agrocura Troels Schmidt siger, at selv om en del landmænd har forhandlet sig til en lavere sats, er der en stigning i andelen af landmænd, der må betale 1,05 procent i bidrag på realkreditlånet. 

"Det er nu næsten hver tredje landmand, der har en bidragssats på over 1,05 pct.," fortæller Troels Schmidt til FødevareWatch.

Analysen fra rådgivningsvirksomheden viser, at det især er planteavlere på Sjælland, Lolland og Falster, der har fået lavere bidragssatser, mens mange svine- og kvægbedrifter i det vestlige Danmark fortsat presses af stigende bidrag til realkreditselskaberne.

Faktaboks

•    Landbrugets samlede gæld udgør 370 mia. kr.

•    Heraf er 280 mia. kr. realkreditgæld

•    Realkreditselskaberne tabte i 2014 i alt 126 mio. kr. på deres landbrugskunder

•    Realkreditselskaberne har i 2007-2014 i alt tabt 982 mio. kr. på landbrugskunderne.

•    I samme periode har realkreditselskaberne opkrævet omkring 9,6 mia. kr. i bidragssatser fra landbrugskunderne. Bidragssatserne skal dække tab og administrationsudgifter.

•    Siden 2007 er landmændenes gennemsnitlige bidragssatser øget fra 0,4 til 1,0 pct. Sektorens samlede årlige udgifter til bidragssatser er øget fra 700 mio. til 1,6 mia. kr.

•    Ifølge analyser fra Agrocura har Realkredit Danmark de højeste bidragssatser på landbrugsudlån. På de følgende pladser kommer DLR, Nordea og Nykredit.

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu