L&F: Vi får for lidt i krisehjælp fra EU

Landbrug & Fødevarer er negativt overrasket over, at Danmark kun får cirka 82 mio. kr. ud af EUs hjælpepakke på 3,7 mia. kr.

Nyheden, om at Danmark ser ud til kun at få cirka 82 mio. kr. af EU-Kommissionens hjælpepakke til kriseramte landbrug, overrasker i Landbrug & Fødevarer. Her var forventningen til beløbet noget større.

Det samlede beløb på 3,7 mia. kr. fordeles på to måder: 80 procent af beløbet fordeles ud fra sidste års mælkeproduktion, mens de sidste 20 procent fordeles ud fra EU-Kommissionens vurdering af, hvilke landes producenter, der er værst ramt.

"Vi havde forventet, at Danmark ville få cirka 100 mio. kr., fordi danske landmænd er ekstra hårdt ramt af Ruslands embargo. Bortset fra at høsten ikke har været påvirket af tørke, så opfylder Danmark alle de betingelser for få en større andel af puljen, som EU selv har nævnt, især indenfor eksporten af svinekød. Derfor forstår vi ikke, at vi kun får en andel af de sidste 20 procent af hjælpepakken på 0,3 procent. Det er væsentligt lavere, end det vi havde for ventet," siger Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef hos Landbrug & Fødevarer.

Fra piljen på 80 procent får Danmark, hvad der svarer til 3,2 procent.

Redder ikke nogen

Niels Lindberg Madsen, vurderer, at der er mere signalværdi end konkret støtte i den pose penge, som skal fordeles blandt de danske landmænd. Landbrug & Fødevarer vil derfor tage kontakt til Miljø- og Fødevareministeriet, og spørge ind til, hvordan kommissionen er kommet frem til sit resultat.

”Det er ikke et beløb, der redder nogen. Men på trods af, det synes vi, at det er vigtigt, at vi kæmper for og argumenterer for, at vi skal have vores rimelige del. Lige nu er vi negativt overrasket, for Danmark er hårdt ramt af embargoen, og derfor virker det ikke rimeligt, at vi ikke får mere," siger Niels Lindberg Madsen.

Unfair konkurrence

At hjælpepakken fra EU også lægger op til, at hver enkelt land kan iværksætte national støtte til landbruget, vækker også alvorlig bekymring i Landbrug & Fødevarer.

"Muligheden for national støtte kan blive et større problem end størrelsen af hjælpepakkens konvolutter, da det kan fører til konkurrenceforvridning. Lande som Frankrig har allerede fremlagt store hjælpepakker, som vi ikke kan hamle op med, hvis de bliver en realitet," siger Niels Lindberg Madsen.

Han giver heller ikke meget for muligheden for at fremrykke udbetalingen af landbrugsstøtten.

"Fordi efterafgrøden i år er meget forsinket, så er kontrollerne alligevel ikke på plads før engang i slutningen af november. Så en fremrykning kan vi ikke bruge til så meget," slutter han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle