Ministerie: Udflytning kan ramme landmænd på pengepungen

Departmentschef advarede om, at en udflytning af NaturErhvervstyrelsen til Sønderjylland kan føre til forsinkelser i udbetalinger til landmænd.

Det kan få en skadelig virkning på danske landmænds økonomi, når regeringen udflytter store dele af Miljø- og Fødevareministeriet til provinsen. Det fremgår af mail og bilag mellem to af statens øverste departementschefer, som Politiken er kommet i besiddelse af. Det skriver Politiken mandag.

I oktober sidste år besluttede regeringen at flytte dele af NaturErhvervstyrelsen til Sydjylland – herunder den afdeling, som har ansvaret for udbetaling af landbrugsstøtte. Men to uger før beslutningen modtog regeringen usædvanlig kraftige advarsler om, at flytningen risikerer at ramme landmændene hårdt på pengepungen.

I en mail dateret 17. september 2015 til Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, advarer departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard mod regeringens plan om at flytte NaturErhvervstyrelsen.

Udflytningen »vil med stor sikkerhed føre til længere sagsbehandlingstid, så styrelsen ikke kan nå sine udbetalingsmål«, hvilket kan »ramme landmændene hårdt på likviditeten«, advarer han.

Efter møde med kritikere - DanAvl håber stadig 18. november · 10:55

Problemet er, at styrelsen vil miste medarbejdere og kompetencer, hvilket vil gå ud over sagsbehandlingen af EU’s landbrugsstøtte til danske landmænd. Departementschefen forklarer, at styrelsen hvert år udbetaler »store milliardbeløb« i landbrugsstøtte, som på grund af udflytningen risikerer at blive »væsentligt senere udbetalt«, skriver han.

Mogens Ove Madsen, lektor ved Aalborg Universitet, kalder Studsgaards advarsler for »realistiske og markante«.

»Hvis advarslerne holder stik – og det vurderer jeg er realistisk – kan det føre til flere tvangssalg i dansk landbrug. Som minimum kan det i hvert fald forcere processen for dem, der allerede nu risikerer at blive tvunget til at sælge. På den måde kan det vippe pressede landmænd ud over kanten«, siger han til Politiken.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu