Mohammad: Jeg kunne godt tænke mig en frugtplantage

Mohammed har været i Danmark i et år. Han er fra Afghanistan og bliver lige nu undervist om jordbrug og bæredygtighed på asylcenteret Avnstrup.

På Avnstrup asylcenter går afghanske Mohammad Hashim Yaqubi sammen med 22 andre asylansøgere hver tirsdag, onsdag og torsdag i seks uger til undervisning i jordbrug, bæredygtighed og lokaløkonomi.

Mohammad Hashim Yaqubi har været i Danmark i et år, og han kan få ord på dansk og engelsk. Undervisningen foregår på dansk, men i tre små klynger sidder deltagerne med en tolk og får oversat undervisningen til deres sprog. Farsi, arabisk og russisk. Hver gang en sætning bliver oversat, skriver asylansøgerne det ned i deres notesbøger, så de kan gemme noterne til fremtiden.

"Jeg kunne godt tænke mig at arbejde i et landbrug med frugt," siger 53-årige Mohammad Hashim Yaqubi via en tolk.

I Afghanistan arbejdede han med menneskerettigheder i en NGO. Nu sidder han og lærer, hvad det betyder at plante i skyggesiden eller solsiden.

Organisationen Chora Connection har sammen med Røde Kors og Gaia Education startet undervisningsprojektet, hvor målet er at skabe en bedre og mere inkluderende integration i Danmark eller hjemlandet. Kurset er frivilligt.

"Jeg tilmeldte mig, fordi jeg fremadrettet kunne se, at det ville have en positiv virkning i mit liv og det samfund, jeg bliver en del af. Jeg får en masse erfaringer," siger Mohammad Hashim Yaqubi.

Center Avnstrup består af høje bygninger. Modsat, gemt væk fra centeret, er der skabt en lille oase. Det er den have, som asylansøgerne hver uge kommer ud og arbejder i. På jorden kan man se, at der for nyligt at blevet plantet træer og bærbuske. I sidste uge blev der bygget en urtespiral, hvor der i tirsdags blev sat urter ud.

Gødning fik de fra en lokal landmand.

VED nu HVAD KLIMAFORANDRINGER ER

Til en af timerne blev deltagerne spurgt, om de vidste, hvad klimaforandringer var. To ud af de 23 rakte hånden op. Undervisningen tager udgangspunkt i permakultur, der betyder "vedvarende kultur" og er et planlægningssystem for jordbrug.

"Noget af det vigtigste, jeg har lært, er, at vi mennesker er med til at ændre klimaet med for eksempel et overforbrug af brændstoffer," siger Mohammad Hashim Yaqubi.

Mohammad Hashim Yaqubi vil gerne være en del af et samfund, hvor han kan yde noget og forsørge sig selv og lokalområdet.

"Der hvor jeg kommer fra er der meget krig og problemer. Her oplever jeg så meget venlighed og søde mennesker. Det er jeg dybt taknemmelig for," siger Mohammad Hashim Yaqubi.

Mohammad Hashim Yaqubi har sammen med sine medstuderende været ude hver uge for at dyrke jorden og lære om alternative måder at dyrke den på. Der bliver for eksempel brugt pap og flis til at lave jorddække og forberede jorden til udplantning og såning i foråret.

Torsdag 10. november bliver deltagerne færdige med deres undervisningsforløb. Det vil foregå ved en ceremoni på centeret, hvor de hver især vil modtage et diplom.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle