Myndigheds-nøl: Nyt millionsmæk til vestjysk minkavler

Det har nu kostet seks mio. kr. for en vestjysk minkavler i tab at vente på at få sin sag afgjort af myndighederne.

Blot en måned efter, at Natur- og Miljøklagenævnet skrev til en vestjysk minkavler, at klagesagen om hans udvidelse omsider ville blive behandlet til august, trækker nævnet sin beslutning yderligere ud.

Natur- og Miljøklagenævnet meddeler nu, at de udskyder afgørelsen til udgangen af året, fordi de har mange sager.

Mens myndighederne nøler stiger tabet for den vestjyske minkavler, som for tredje år i træk ikke kan gøre brug af sin miljøgodkendelse.

Tæver fra i november

"Minkavleren er afhængig af at have sin sag på plads inden november måned, hvor tæverne skal tages fra til næste års produktion. Derfor kan en afgørelse truffet ved årets udgang ikke anvendes i det kommende år på en minkfarm," siger Rikke Mogensen, miljørådgiver hos Vestjysk Landboforening.

Hun peger på, at sagen ved årets udgang har været under behandling i næsten to år, og at nævnets manglende overblik har en helt uacceptabel konsekvens for landmanden.

"Det er kritisabelt, at en forholdsvis simpel sag ikke kan afgøres indenfor de sagsbehandlingstider, der er oplyst på nævnets hjemmeside. Og det er helt urimeligt, at landmanden taber endnu en sæson, og det samlede tabt salg af skind løber nu op i ca. seks millioner kroner," siger Rikke Mogensen.

Ifølge Natur- og Miljøklagenævnet hjemmeside behandles halvdelen af klagesagerne på under seks måneder. Dog kan mere komplicerede sager tage op imod 12 måneder.

Ministerbrev

Vestjysk Landboforening henvender sig nu til ministeren i sagen om den vestjysk minkavler og søger politisk handling hos den nyudnævnte fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V).

"Det er simpelthen en flabet behandling, og det kan ikke være rigtigt, at erhvervet skal finde sig i det," siger Niels Chr. Poulsen, minkavler og medlem af miljøudvalget i Vestjysk Landboforening.

"Jeg forventer, at den nye fødevare- og miljøminister vil rette op på de sydlandske tilstande, der tilsyneladende husere i det nævn."

Niels Chr. Poulsen peger på, at ikke nok med at papirnusseriet koster en produktionsvirksomhed penge, men også samfundet mister enorme valutaindtægter på eksporttabet.

"Det vil være helt berettiget, at Staten betaler erstatning, når de ikke stiller de faciliteter til rådighed, som de lover," mener Niels Chr. Poulsen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle