Ny bankchef: Hårde tider i landbruget fortsætter i 2016

Pernille Stenstrup Christiansen er ny landechef for landbruget hos Danske Bank - en helt ny stilling hos banken.

Antallet af konkurser vil ikke aftage i 2016. Det vurderer Pernille Stenstrup Christiansen, som netop er udnævnt til ny landechef for landbruget hos Danske Bank.

Hidtil har Danske Bank haft fem regionale landbrugscentre. Det vil de fortsat have, men som noget nyt samles de under en national paraply – med Pernille Stenstrup Christiansen som chef.

”Vi bliver en mere slagkraftig enhed med forstærkede faglige kompetencer. Det skal styrke rådgivningen, så vi bruger hinanden mere på kryds og tværs,” siger landbrugschefen, som dog understreger, at kreditbeslutninger fortsat skal træffes så tæt på kunden som muligt.

”Det vil være vigtigt for os, at vi er tæt på kunderne, og at man har en rådgiver lokalt,” siger hun.

Det område, hun nu bliver chef for, vil dog være turbulent, erkender hun.

”Det vi har været igennem i 2015, det vil vi nok se fortsætte i 2016,” siger hun med henvisning til antallet af konkurser i landbruget.

”Vi vil fortsat se, at vores kunder vil løbe efter at optimere på bedriften, fordi prisen på deres produkter fortsat er lav. Jeg tror ikke, der sker meget store ting i 2016. Måske ser vi små justeringer, men helt generelt så er vi lige nu på lavt niveau og er det også et stykke tid fremadrettet,” siger Pernille Stenstrup Christiansen.

Akkorder ikke populære

Dem der er i knibe, i hvor høj grad går I med på akkorder?

”Det er ikke noget, vi har gjort ret meget i. ForH hvis man har svaret enhver sit, og selv er ramt af lave priser, men samtidig kan se, at banken giver akkord til naboen lige ved siden af, så kan det virke urimeligt,” siger hun.

”Hvis vi har givet akkord, har der typisk også været ejerskifte, eksempelvis mellem far og søn. Bedriften har med andre ord skiftet hænder.”

Generationsskiftet er vigtigt

Netop generationsskifte ligger hende dybt på sinde.

”Landbruget er supervigtigt i Danmark, og det er vigtigt, at vi finder en løsning på generationsskiftet. Den normale struktur omkring det familieejede landbrug vil fremover få flere nuancer. Vi vil se nye ejerformer i landbruget. Det er vigtigt, at vi giver muligheden for, at den unge mand eller kvinde kan komme ind og få sin egen bedrift. g Der vil kapitalen ofte også komme udefra i en eller anden form,” siger bankchefen.

Stram kredit?

Mange oplever for tiden, at de ikke kan få finansieret deres ellers fornuftige projekt, eksempelvis en udvidelse. Hvordan ser du på det?

”Jeg synes ikke, vi er strammere i vores kreditpolitik, end vi ellers har været. Vi vil gerne låne penge til gode projekter. Men sidder du på en bedrift og har svært at skaffe likviditet, så kigger vi ofte på helheden. Projektet kan godt isoleret set være fornuftigt, men det skal give mening på den samlede bedrift,” siger Pernille Stenstrup Christiansen.

”Det er vigtigt for mig at sige, er, at vi hos Danske Bank gerne vil fastholde vores udlån i landbruget. Vi vil gerne landbruget. Og vi har en rolig hånd, selvom vi er i strid modvind.”

Pernille Stenstrup Christiansen, hvis far var minkavler, har desuden ros til de kunder, hun møder.

”Og så vil jeg gerne tage hatten af for den energi og det gåpåmod, jeg oplever i landbruget. Der er landbruget noget helt særligt.”

Faktaboks

Fakta om Pernille Stenstrup Christiansen

  • Ny landechef for landbrug, samt medlem af ledergruppen for bankens Nationale Enheder på erhvervsområdet.
  • Blev for halvandet år siden kundedirektør for Danske Banks Landbrugscenter Sjælland og fortsætter med at varetage stillingen som landechef.
  • 43 år
  • Hun er vokset op i Frederikshavn, hvor hendes far som hobby havde en minkfarm med 1500 tæver. Hun er oprindeligt uddannet på Landbohøjskolen som cand.agro med fokus på husdyr og det finansielle.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle