Nyt partnerskab skal bane vej for mindre madspild

Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerer nu et partnerskab med landbruget, industrien, detailhandlen, storkøkkener og forbrugerorganisationer for at fjerne barrierer i kampen mod madspild.

Butikker skal have grønt lys til at sælge overskudsmad videre til velgørende formål til en minimal salgspris, så de kun skal betale moms af dette beløb. Det har Skatteministeriet netop meddelt, efter at detailhandlen selv har gjort opmærksom på, at butikkerne hidtil har skullet betalt moms af hele indkøbsprisen, når de donerede mad til velgørenhed. Derfor har det kunnet betale sig at smide maden ud i stedet.

I forlængelse af det vil miljøminister Kirsten Brosbøl nu inddrage hele værdikæden fra jord til bord i at få udpeget lignende barrierer, der står i vejen for at nedbringe madspild.

Samlet strategi

Derfor lancerer hun nu et partnerskab med repræsentanter fra landbruget, industrien, detailhandlen, storkøkkener, forbrugerorganisationer, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og andre myndigheder. Senere kommer ministeren også med en samlet strategi for forebyggelse af affald, hvor madspild er et centralt tema.

Inspirationen til partnerskabet kommer fra Storbritannien, hvor man i de seneste år har sat effektivt ind over for madspild. Blandt andet ved at indgå frivillige aftaler med konkrete reduktionsmål for madspild med ca. 50 af de største aktører på tværs af værdikæden. Derudover har de i Storbritannien involveret forbrugerne gennem informationskampagner, og samlet set har briterne reduceret madspildet i husholdningerne med 18 procent på fire år.

Arbejde sammen

»Hvis vi skal undgå, at god mad havner i skraldespanden, skal vi arbejde sammen. Derfor er jeg rigtig glad for, at der allerede er et stort engagement fra flere sider. Mit håb er, at vi kan få flere aktører til at indgå frivillige aftaler med konkrete mål for, hvor meget de vil reducere madspild. Eller for eksempel sørge for, at når gartnerier brænder inde med et parti broccoli, som er for små til at blive solgt til en fast stykpris i butikkerne, så havner de hos en restaurant i stedet for i skraldespanden. Det skal partnerskabet hjælpe med,« siger Kirsten Brosbøl.

Partnerskabet mødtes for første gang i går, og i dag holder Miljøministeriet en stor konference om mindre madspild i Eigtveds Pakhus i København. Her vil 100 deltagere dele viden og erfaringer om at undgå madspild.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle