Nyt stort partnerskab: Amerikanske landmænd skal levere mælk til Arla

Nyt joint venture for Arla med et af verdens absolut største mejeriselskaber.

Et nyt joint venture mellem Arla og Dairy Farmers of America skal producere cheddarost til kræsne, amerikanske forbrugere.

Otte amerikanske landmænd nær New York skal fremover producere mælk til det nye joint venture efter Arlas krav til Arlagården. Deres årlige produktion på 70.000 tons rå mælk skal derefter laves til cheddarost på et nybygget mejeri, som skal ejes af Dairy Farmers of America, Arla og de otte landmænd i fælleskab.

Med det nye samarbejde tager Arla et stort skridt i sin strategi om at vokse i de kommende år i netop USA.

"Det vil gøre os attraktive i detailhandlen, hvis vi har cheddar i vores amerikanske sortiment, og dermed kan vi øge salget af vores europæiske produkter fremstillet af vores ejeres mælk," udtaler adm. direktør Peder Tuborgh fra Arla.

Han påpeger, at en tredjedel af amerikanernes osteforbrug består af netop cheddar, men at de amerikanske myndigheder har en restriktiv ordning for import af netop samme. Derfor har koncernen fundet det interessant at indgå det nye samarbejde.

Landbrugsdirektør i Nordea: Vi vurderer landmanden anderledes nu 19. november · 08:29

Uden væksthormoner

At de otte landmænd skal producere mælk efter Arlagårdens kvalitetskrav - og dermed uden at anvende væksthomoner, kunstige ingredienser og andet sædvanligt for kontinentet, ser Arla som en klar forretningsmulighed.

En del forbrugere efterspørger netop sådanne varer, men udvalget er begrænset i dag, mener det europæiske mejeriselskab.

I alt skal det investeres for knsp 400 mio. kr, hvoraf Arla skal lægge de 20 procent. Det skyldes, at Arla kommer til at eje 20 procent af det nye joint venture, som Dairy Farmers of America skal have 70 procent af og også lede den daglige drift. Den resterende aktieandel på 10 procent deles mellem de otte mælkeproducenter.

Dairy Farmers of America er et af verdens absolut største mejeriselskaber med en omsætning i 2014 på 125,58 mia.kr. Dermed er det næsten en halv gang større end hele Arla.

Arla omsatte i 2015 for 1,3 mia kroner i USA, men har udpeget landet som et af sine vigtigste vækstmarkeder de kommende år. Målet er at blive blandt de ti største aktører på oste til detailhandlen.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu