Rentefald er både godt og skidt for landmanden

I går sænkede Den Europæiske Centralbank deres rente fra -0,3 til -0,4 procent.

Den Europæiske Centralbank (ECB) sænkede i går deres rente fra -0,3 til -0,4 procent. Det meddelte centralbankchef Mario Draghi.

Nyheden er både god og dårlig. Den gode nyhed er, at de korte renter fortsat vil være lave - så der er ro om F1-renten - men omvendt viser rentefaldet, at centralbanken vurderer, at inflationen og væksten er lav. Det vurderer to økonomer over for Landbrugsavisen.dk.

Cheføkonom hos Agrocura Jens Schjerning ser renteudviklingen fra både den positive og negative side.

"Man kan sige, at det både er godt og skidt for landmanden. Det er godt for ECB at holde renten i negativ i en længere periode, men man skal heller ikke operere i en verden, hvor der er negative renter hele tide," siger cheføkonom Jens Schjerning.

Betydningen for landmanden er minimal, fortæller han.

"Landmændene kan tage det stille og roligt. De skal bare fortsætte, som de plejer. Lige nu gør alle landmænd jo alligevel alt, hvad de kan for at optimere produktionen. Så de skal bestemt ikke ligge søvnløse over centralbankens ændring," siger han.

TraktorTechs gyldne klip: Skidt med larmen, der skal være Volvo på farmenMaskiner 18. januar · 06:15

Han peger på, at renten er blevet sænket for at skabe vækst i Europas skrantende økonomi. Inflationen er dalende og tangerer til deflation. Ved at sænke renten prøver Den Europæiske Centralbank at booste økonomien. Men ændringerne vil være marginale overfor landmanden.

Erhvervsøkonomiskchef hos Seges, Klaus Kaiser, mener at den lave rente i Europa er kommet for at blive. Vækst og inflationen skal stige, før det kan komme på tale at hæve renten igen.

"Renterne er lave, og det vil de forblive i lang tid. Væksten i Europa er meget lav i øjeblikket, og den er aftagende i flere lande uden for Europa. Desuden er inflationen meget lav, og man frygter mere deflation end inflation. Det er derfor man har sat renterne ned," siger han.

Pumper penge ud i økonomien

Den Europæiske Centralbank har samtidig med sænkelsen af renten også pumpe 80 milliarder ud i økonomien. En stigning fra de tidligere 60 milliarder euro. Cheføkonom Jens Schjerning klapper ikke i hænderne over tiltagede mod en højere vækst.

"Det vil selvfølgelig være rart med vækst, for så ville landbruget også få vækst, men det er svært og se, hvor det hele skal ende med centralbankens negative renter og en konstant kørende seddelpresse," siger han.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu