Så mange landbrug krakkede i 2015 - frygt om flere i 2016

Sidste år var der 160 konkurser og 160 tvangsauktioner.

I december blev 14 landbrug erklæret konkurs, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er lige over gennemsnittet for hele sidste år.

En sammentælling for hele året viser i øvrigt, at der var lige mange konkurser og tvangsauktioner. Der var således 160 konkurser og 160 tvangsauktioner i 2015.

I forhold til året før var der sidste år lidt færre tvangsauktioner, mens der til gengæld var væsentligt flere konkurser, idet der året før, i 2014, var 106 konkurser. Fo tre år siden, i 2013, var der 99 konkurser.

"Det skyldes især forringelse af bytteforholdene. Det er specielt svine- og mælkeproducenter, hvor de lave bytteforhold slår igennem," siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos Seges.

Gård var ubeboet i 30 år - nu købt af fond 10. december · 10:00

"Antallet af konkurser har været forholdsvist lavt under den igangværende krise, så der er flere kriseramte landbrug end "normalt". Det er nogle af dem, vi ser en afvikling hos nu. Antallet af konkurser vil sandsynligvis også stige i 2016. Bytteforholdene vil kun langsomt rette sig, og der er som regel et efterslæb i forhold til hvornår bytteforholdet er lavt og konkursen indtræffer. Så bytteforholdene skal blive bedre, før vi ser antallet af konkurser falde igen," siger Klaus Kaiser.

Antallet af konkurser var i øvrigt væsentlig lavere i andet halvår end i første halvår.

Danmarks Statistik har også offentliggjort tal for antallet af tvangsauktioner i landbruget, og de viser, at der blev bekendtgjort otte tvangsauktioner i december. Det er noget lavere end gennemsnittet på 14 tvangsauktioner pr. måned.

Antallet af tvangsauktioner har udvist en atypisk adfærd under denne krise, hvor de ikke er fulgt med op, ligesom konkurser. Derfor har Seges mest fokus på det stigende antal af konkurser.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu