Salget af mink går et køligt år i møde

Priserne på mink faldt på årets første auktion hos Kopenhagen Fur. Det ventes, at 2016 bliver et udfordrende år, fordi produktionen af skind er for stor.

På fire dage blev 1,89 millioner minkskind solgt på årets første Kopenhagen Fur-auktion.

Der var ikke udpræget feststemning, da det sidste hammerslag faldt mandag, men auktionshuset fandt dog grund til forsigtig optimisme.

"Auktionen er gået bedre, end vi havde forventet eller frygtet. Udsigterne var lidt dystre, blandt andet fordi der har været en ubalance mellem udbud og efterspørgsel," siger Sander Jacobsen, der er direktør for public affairs i Kopehagen Fur.

Produktionen af minkskind har globalt været lidt for stor nogle år, og årets første auktion var da også præget af det mættede marked.

Kun knap 70 procent af de minkskind, der blev udbudt, blev solgt.

Gennemsnitsprisen lød på 203 kroner, og priserne faldt dermed 13-14 procent sammenlignet med efterårets auktion.

Trods let faldende priser er Kopenhagen Fur fortrøstningsfuld på de danske producenters vegne. Skindet fra danske mink er nemlig i forholdsvist høj kurs, fordi de anses for at være de bedste i verden.

Før gyllesæsonen – den skal nok blive kørt billigt udMaskiner 18. januar · 17:56

"De danske minkavlere er rigtig godt rustede til et lidt sværere år, fordi de er dygtigere til at lave mink end deres kolleger i udlandet. Derfor får de en højere pris for deres varer," siger Sander Jacobsen og fortsætter:

"Vi har haft nogle år, som man kan illustrere med flade etaper i Tour de France, hvor alle kunne være med. Der har vi set en kraftig opblomstring af pelsdyravl i for eksempel Østeuropa og Kina. Nu kommer holdet til en alpeetape, hvor det kun er de stærkeste, der kommer helskindet over bjerget," siger han og henviser til de danske avlere.

Den gennemsnitlige pris på mink steg fra 2009 til 2013, men fra 2013 til 2014 blev den næsten halveret til 324 kroner. Det var en boble, der bristede.

Mens Kopenhagen Fur ser tilbage på 2014 som et lavpunkt i de seneste års salg af de varme skind, vendte kurven året efter.

"Allerede i 2015 så vi stigende priser igen, og det var overraskende. Det er måske i 2016, at vi skal have de tilpasninger i verdensmarkedet, som har ligget i pipelinen i et par år," siger Sander Jacobsen.

 

Faktaboks

Danmark er verdens største producent af minkskind.

30 procent af alle minkskind i verden kommer fra Danmark.

6000 personer er beskæftiget med minkavl i Danmark, og der er cirka 1500 minkfarme.

Den danske produktion var på 17,8 millioner skind i 2014 til en samlet værdi af godt 5,7 milliarder kroner.

Kopenhagen Fur er verdens største pelsauktionshus og sælger også skind fra andre lande. Fem gange om året afholder Kopenhagen Fur auktioner.

Kilde: Kopenhagen Fur, Landbrug & Fødevare

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu