Sanktioner tør ikke Rusland op

Russerne kommer ikke til fornuft af økonomiske sanktioner, mener ruslandsekspert.

Det er usandsynligt, at Rusland byder europæiske varer velkomne igen, bare fordi EU har indført sanktioner, der presser landet økonomisk. Det mener Jens Worning, ruslandsekspert og tidligere konsul i Skt. Petersborg, som holdt indlæg på Centrovices generalforsamling onsdag. Det er nemlig slet ikke russisk kultur at reagere på den slags. Til gengæld er det vigtigt for Rusland at blive anset som en stormagt, påpeger han.

Kulturelle forskelle

I Europa går man ind for staters selvbestemmelse. I Rusland er det vigtigt, at stormagter anerkender hinanden og så længe de er enige, er der fred og fordragelighed.

I halvfemserne, inden olien begyndte at flyde, var Putin som ny præsident mere vendt mod vesten end i dag. De vestlige landes interesse var eksportmuligheder. Rusland nød også godt af så småt at få gang i import af højteknologi. Samtidig orienterede Putin sig mod vesten for at modvirke, at Georgien og Ukraine kom med i Nato.

Rusland var fattige, og fandt sig i vestlige demokratiprojekter. Men da olien begyndte at flyde og de blev rige, følte de sig stærke og ville ikke længere finde sig i vestlig indblanding. Vesten var så fokuseret på eksport, at det hurtigt var glemt, at Rusland lavede »noget rod« i Georgien i 2008.

»Måske skulle vi have taget mere ved lære af det, og set lidt mere kritisk på det,« siger Jens Worning.

Ingen social uro

For Putin er anerkendelsen som stormagt vigtigst. Sevl om der mangler ting i butikkerne, er der ikke opstået social uro - den side har han styr på. Fødevareembargoen mod vesten er kun et stykke papir, han kan ophæve, når han vil. Men for de vestlige lande er sanktioner meget mere principielt, og 28 lande skal være enige om at ændre noget.

»Jo mere vi nærmer os udløbsdatoen af embargoen i august, jo mere vil Putin prøve at få noget ud af at ophæve den, der er i hans interesse,« vurderer Jens Worning.

Men hvis vesten forlænger de økonomiske sanktioner kan det godt være, at Putin også forlænger embargoen.

Vestens sanktioner mod Rusland mener han mindst vil vare året ud. Når de bliver ophævet vil Putin tildele nogle lande nogle fordele, mens andre vil få det modsatte alt efter hvad han føler for landene. .

»Jeg tror ikke Danmark får nogle af delene , for de re rså mange, der skal i »bad standing« at der ikke er plads til os,« siger han.

Til gengæld mener han, at Rusland er meget interesseret i dansk know-how om landbrug. De har set, at hvor danskere overtager landbrug i Rusland, går det godt – at danskerne kan noget, de ikke selv kan endnu.

Jens Worning mener, at landbruget skal udnytte tiden op til valget herhjemme til at overbevise politikerne om, at landbruget skal have kompensation for ruslandskrisen.

»Diplomatiske kriser skal politikerne betale. Det er ret og rimeligt, og det er lige nu, der er en mulighed for at påvirke politikerne. Efter valget hjælper det ikke ret meget,« siger han.

Emneord

ruslandskrise

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle