Skarp kritik: Skandale at støtte pelsfilm med skattekroner

Fra flere sider rettes der skarp kritik af den støtte med danske skattekroner, som filmen ’Pelsaktivisten’ har fået. DR og Filminstituttet afviser kritikken.

Fra flere sider rettes der nu kritik af, at DR og det Danske Filminstitut har støttet den kritiske norske film ’Pelsaktivisten’, som DR2 viser onsdag aften kl 21.30.

DR har støttet med 200.000 kr. og Det Danske Filminstitut har støttet med 375.000 kr. Støtten med danske licenspenge og skattekroner kritiseres nu skarpt fra flere sider.

Både DR og Filminstituttet oplyser overfor LandbrugsAvisen, at de godt vidste, at filmens instruktør er en kendt norsk dyrevist, da de bevilgede pengene til filmen. I filmen ses blandt andet aktivister, der bryder ind på pelsfarme, og filmens gennemgående hovedperson har optaget 144 timer med skjult kamera på pelsfarme, hvoraf 19 minutter bruges i den færdige film.

”Både DR og Det Danske Filminstitut skal være kritiske med, hvad de støtter, og de skal stille krav til dem, støtten går til,” lyder det fra Flemming M. Mortensen (S), tidligere formand og nuværende medlem af Folketingets kulturudvalg. Og han fortsætter:

”Norske dyreaktivister kan søge om filmstøtte, hvis projektet er lødigt og sagligt. Men bryder de ind på farme og filmer ulovligt, skal de ikke have støtte.”

Aktivister på vej op over hegnet og ind på en pelsfarm. Foto: Skærmdump fra filmen 'Pels'.

I ’Pelsaktivisten’ ser man netop aktivister bryde ind på pelsfarme.

I Dansk Folkeparti har Pia Kjærsgaard tidligere kaldt det for ”langt ude, at støtte den norske film.”

”I mine øjne er det en skandale, at den film er blevet støttet, og støttepengene bør betales tilbage,” har Pia Kjærsgaard tidligere sagt til LandbrugsAvisen.

De danske pelsavleres organisation Kopenhagen Fur bruger ord som ”ufatteligt” og ”en skandale” at filmen har fået tilskud fra offentlige danske midler.

”Det er ufatteligt, at der er bevilget danske skattekroner til den film. Det er et meget ensidigt partsindlæg lavet af norske dyreaktivister om pelsavl i Norge. At bruge statens penge til at støtte ensidig propaganda på denne måde er noget, der hører hjemme i et tidligere årtusinde,” siger Sander Jacobsen, direktør for public affairs, Kopenhagen Fur.

Både som almindelig skatteborger og som ansat i Kopenhagen Fur mener han, at det er en skandale, at der er brugt offentlige danske midler til filmen. Han sammenligner dét, at man giver give dyreretsaktivister penge til at lave en film om menneskers hold af husdyr, med at give Al-Qaeda penge til at lave en film om verdens religioner.

”Programmet burde aldrig have haft offentlige danske midler,” siger han og fortsætter:

»Mon også Kopenhagen Fur kan få offentlig støtte og sendetid til en film på 57 minutter om vores fantastiske dyr og erhverv, og så fylde filmen med lige nøjagtig det, der passer os? Jeg tror, svaret ville blive et rungende »nej.« Og sådan skal det selvfølgelig også være,« siger han.

DR og Filminstituttet afviser kritikken
Selvom både DR og Filminstituttet godt vidste, at filmens instruktør er en kendt norsk dyrevist, da støtten blev bevilget, fortryder ingen af dem, at støtten til filmen er givet forkert ud.

”Der er en vigtig film, der bringer vigtige ting frem. Og vi vil også fremover give støtte til film af samme karakter, som den norske,” siger Erling Groth, der er journalistisk redaktør i DR.

Filminstituttets direktør har ligeledes givet udtryk for, at han ikke har nogen overvejelser i retning af, at støtten er givet forkert ud.

”Filmstøtte er kunststøtte, og et offentligt organ (som Filminstituttet, red.) skal ikke blande sig i de holdninger, der udtrykkes i en film. Det kaldes ytringsfrihed,” siger direktør Henrik Bo Nielsen til filmmagasinet Ekko.

”Megen dokumentarisme er personlig og som i dette tilfælde tydeligt båret af indignation (vrede, harme og uretfærdighed, red.). Det kommer der ofte god kunst ud af,” siger Henrik Bo Nielsen.

Filmen vises i morgen onsdag 30. september kl. 21.30 på DR2.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle