Solcelleejere skal betale mere til elnettet

Husstande med solceller og nettomålerordning kommer til at betale 1.000-1.500 kr. mere årligt.

Det er slut med rabat på transport af strøm til nytår for solcellejere og andre der producerer vedvarende energi. Ifølge Dansk Energi ophører den rabatordning, hvor solcellejere kun betaler for transport af den strøm, som har brugt når man ser på forskellen mellem produktion og forbrug. Fremover skal de betale for transporten af den strøm, som elselskabet har leveret, også selv om de senere leverer en tilsvarende mængde tilbage til elselskabet.

 

Energitilsyn underkendte ordning

Ifølge Torben Møller Pedersen, chefkonsulent i Dansk Energi, har de danske netselskaber for at fremme grønne teknologier - som solceller - givet en midlertidig rabat på transporten af strøm til solcelleejere siden 2011. Nu har Energitilsynet underkendt den ordning, og netselskaberne er klar med en ny metode til tarifering (betaling for transport af strøm) af solcellekunder i det nye år. Den nye metode giver dog ikke større samlede indtægter til netselskaberne. Det skyldes, at en større tarifbetaling fra kunder med solceller modsvares af lavere tarifindtægter fra andre kunder.

 

Flere tillæg

Ud over at betale mere for transport af strøm, skal husholdninger med solceller betale en rådighedsbetaling på 65 kr. årligt og et abonnement. Rådighedsbetalingen er en betaling for at have elnettet til rådighed, som ikke dækkes af nettariffen og abonnementet. Dette er ifølge Dansk Energi nødvendigt for at sikre tilstrækkelig kapacitet i elnettet i de timer, hvor belastningen er størst.

 

1.000-1.500 kr. årligt

Den økonomiske konsekvens for en kunde med husstandssolceller bliver i gennemsnit en øget årlig udgift på 1.000-1.500 kr. inkl. Moms til nettarif.

Ifølge Dansk Energi er Energitilsynets begrundelse for ændringen, at kunder skal betale de omkostninger, de giver anledning til. Elnettet er dimensioneret efter at kunne klare spidsbelastninger, hvilket er kolde, mørke vinteraftner, hvor solceller ikke bidrager til elforsyningen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle