Supermarkedskæde: Grise opdrættet uden antibiotika hitter stort

Føtex har i sidste uge for første gang solgt svinekød med mærkatet "Opdrættet uden brug af antiobiotika", og kødet bliver revet væk, siger kæden.

En ny fodertype betyder, at grisene kan opdrættes helt uden brug af antibiotika, og i denne uge har forbrugere landet over for første gang kunnet finde kødet i køledisken. Og den nye gris hitter allerede på spisebordet.

Sådan lyder det fra supermarkedskæden Bilka, der har fået to landmænd til at producere grisene - og nu bebuder at man skal have flere landmænd til at levere grise til konceptet. 

70 grise ugentligt

Bilkas direktør Mark H. Nielsen glæder sig over, at Bilka går forrest med en variant, som ikke før er blevet forhandlet på det danske marked.

"Danmark er et foregangsland inden for svineproduktion. Vi vil i Bilka gerne tage skridtet videre og bakke op om en ny opdrætsmetode, der kan holde grisene sunde og raske, så antibiotika næsten helt kan undgås," siger Mark H. Nielsen.

I første omgang bliver den nye grisetype udelukkende solgt i Bilka, men fra næste weekend findes den både i Bilka og Føtex.  Til en start kan landmændene levere omkring 70 grise ugentligt til Dansk Supermarked Group, som Bilka og Føtex er en del af.

De to landmænd, der har omlagt produktionen til denne opdrætsmetode, skal leve op til kravene om, at højst 10 procent af grisene må behandles med antibiotika - og de må ikke sælges med mærkatet ”Opdrættet uden brug af antibiotika”
 

Faktaboks

Normalt er både konventionelt og økologisk svinekød i køledisken uden rester af antibiotika, fordi de grise, der behandles med antibiotika under opdrættet, først slagtes, når antibiotikaen er ude af kroppen.

Den nye grisetype handler om helt at undgå brug af antibiotika under selve opdrættet. Her ligger hele forskellen i foderet, som består af fermenteret foder i form af raps og tang.

Skulle en gris blive syg med en bakteriel infektion, bliver den naturligvis behandlet, men den sælges så ikke med mærkatet ”Opdrættet uden brug af antibiotika”.

Kilde: Dansk Supermarked.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle