Økonomiformand: Endelig tjener vi ægte penge

Med høje priser og lave renter har landbruget meget at glæde sig over for tiden. Men brug pengene fornuftigt, lyder opfordringen fra Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse.

"Vi er begyndt at tjene flere penge nu – og det er altså ægte penge nu, hvor det tidligere i høj grad var konjunkturen, der hjalp os. Og fremtiden ser lys ud. Svinesektoren har kronede dage, det går OK for mælkeproducenterne og bedre for planteproducenterne", lød det fra formanden for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse, Anders Harck på konferencen Landmand & Leder.

Harck benyttede dog også lejligheden til at advare de 277 tilmeldte deltagere på Vingsted Kongreshotel, om, at de gode dage også kan få en ende:

"Det bliver nok ikke meget bedre, end det er lige nu. Derfor skal vi selvfølgelig være opmærksomme på, at konjunkturerne svinger meget. Mens især svinesektoren nyder godt af dét i øjeblikket, så hænger minkavlerne i tovene. Og sådan vil det skifte i fremtiden. Derfor er en fornuftig indtjening, risikostyring og en god soliditet ekstremt vigtigt for at gøre bedriften robust, så vi selv kan forrente vores investeringer, modstå udsving i indtjeningen og få sparet op, så vi bliver robuste".

10 års tømmermænd

Konferencen Landmand & Leder på Vingsted Konferencehotel med godt 250 tilmeldte bød på et varieret program med inspiration fra både landmænd, rådgivere og topledere med bud på, hvordan man som landmand kan arbejde med strategisk ledelse og hvordan man får et fornuftigt afkast på sin indsats. Begge dele meget interessant for danske landmænd, der med Harcks ord stadig står med 10 års tømmermænd:

"I 2008 havde vi en egenkapital på 188 mia. kr. I 2018 88 mia. Altså et fald i egenkapitalen på 100 mia. kroner på 10 år. Gælden derimod ligger stadig helt oppe på svimlende 350 mia. kr. og rentefølsomheden er stor. Vi er derfor afhængige af en lav rente i de kommende år, hvilket de fleste prognoser også tyder på", sagde Anders Harck.

En Kæmpepukkel

Men trods høj gæld og lav egenkapital er forretningsmodellen ifølge Anders Harck sund – »den har vel sjældent været bedre» – men den skal passes og plejes, og der skal løses nogle knuder især inden for generationsskiftet. Med ca. 25.000 heldtids- og deltidsbedrifter og en gennemsnitsalder hos ejeren på 56 år, så er der en kæmpe pukkel af bedrifter, som skal ejerskiftes de kommende år.

"Vores beregninger viser, at mellem 12.000 og 14.000 ejendomme står overfor at skulle skifte ejer de kommende 10 år. Det er hver anden bedrift og det er en kæmpe udfordring. I sektor Ø&V (Økonomi og Virksomhedsledelse) håber vi meget på, at ekspertgruppen, som regeringen har nedsat som en del af tørkepakken fra 2018, tænker sig godt om. For udfordringen fylder meget derude, og det har været svært at løse ejerskifte-knuden".

"Vi har brug for værktøjer til at håndtere udfordringerne med ejerskifte, og værktøjskassen er ikke for fyldt. Realkreditten bliver mere og mere begrænset, bankerne er generelt i bakgear, og Vækstfonden er ikke en ubetinget billig løsning. Udfordringerne med at skaffe finansiering er egentligt et stort paradoks, for indtjeningsevnen er faktisk bedre end i mange år".

"Vi har brug for at tale dette op – altså at landmænd er blevet gode til at tjene rigtige penge. Og samtidig har vi brug for, at nogen ser på, hvordan realkreditten kan komme til at fylde mere".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle