Økonomiformand: Vi er for langsomme til at tage ny teknologi til os

Styring af økonomien giver en bedre bundlinje. Brug de nye programmer, lød det fra Anders Harck.

Vi er simpelthen for langsomme til at tage de nye teknologiske løsninger til os i landbruget. Og det gælder både os landmænd og rådgiverne i DLBR-systemt.

Sådan svarede sektorformanden for Økonomi og Virksomhedsledelse, Anders Harck, på et spørgsmål fra Peter Jørgensen, der var en af de knap 300 fremmødte på konferencen, Landmand og Ledelse, torsdag i Vingsted ved Vejle.

Spørgsmålet kom efter, at Harck havde demonstreret mulighederne i det nye DLBR-flagskibprogram, Dashboard, for de fremmødte, der for størstedelens vedkommende var erhvervsaktive landmænd.

»Vi har brug for en kulturforandring hos både de 5.000 budgetkunder og rådgivere. DLBR-konsulenterne skal også indse, at der kommer andre arbejdsopgaver på et højere niveau i takt med, at vi landmænd får bedre overblik over vores økonomi«, sagde Anders Harck, der viste egne tal frem i programmet, der giver mulighed for at følge bedriftens økonomi i realtid.

Aldrig været bedre

Bortset fra udfordringerne med at udbrede de teknologiske løsninger, så havde formanden et poistivt syn på de økonomiske tider i landbruget:

»Nu er vi endelig begyndt at tjene penge. Ægte penge og ikke penge, der er bestemt af konjunkturerne. Vi får ikke bedre tider end dem, vi har lige nu, og der er mere og mere fokus på at få et godt afkast, selv om der er plads til forbedringer«, sagde Anders Harck.

Godt men ikke nok

Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank gjorde i sit indlæg opmærksom på, at selv om landbruget måske nok glæder sig over de gode priser, så har de gode konjunkturer altså på ingen måder kunnet redde de landmænd, der i forvejen havde svært ved at tjene penge.

»Selv om 2018 huskes af landmænd som et usædvanlig dårligt år, så er det rent indtjeningsmæssigt kun en anelse dårligere end de sidste 10 års gennemsnit«, pointerede bankmanden, der dog også kunne se mulighederne i landbruget.

»Vi skal alle være med til at tale erhvervet op, og forudsætningerne for at gøre landbrug til en god forretning er bestemt til stede. Verdens befolkning vokser, og der bliver ikke mere landbrugsjord. I skal bare huske, at det har også været sandt i de sidste 10 år, hvor erhvervet har haft det svært«.

Syv gode dyder

I sektorbestyrelsen, der stod som arrangører for konferencen, har man længe haft det motto, at det handler om ’kroner og ikke kilo’. Altså at det er vigtigere at se på, hvor meget man tjener, og ikke hvor meget man producerer. Det supplerede Anders Harck med syv dyder, som man i sektorbestyrelsen har givet hinanden håndslag på at opfylde:

»Med en let omskrivning af vores strategi, så handler det om, at vores nulpunktspris skal ligge pænt under prisen i et normalår, soliditetsgraden skal op over 30 pct., og vi skal ikke investere, med mindre vi får et afkast på mindst fem procent.«, sagde Anders Harck.

»Og så bruger vi budgettet aktivt i økonomistyringen, har en strategi på skrift og mindst en uges efteruddannelse om året«, sagde han og tilføjede:

»Og så sparer jeg op til min pension uden for bedriften. Man kan vist roligt sige, at værdien af mursten er forduftet«.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle