Økoproducent vandt på tørken - fik mere for grøntsagerne

Muligheden for at vande, samt et større udbud af især økologisk grønt medførte, at det store frilandsgartneri Axel Månsson A/S fra Brande fik et bedre resultat i 2018.

Det viser det nylige regnskab for gartneriets holdingsselskab, der år for år lægger om til stadig mere økologisk grøntsagsproduktion. Samtidig er der de seneste år udvidet med både økologisk ægproduktion samt senest biogasproduktion i samarbejde med Nature Energy. Her anvendes husdyrgødning fra hønsene samt spild fra grøntsagerne til grøn biogas og biomasse.

Omsætningen oplyses ikke i regnskabet, men resultat af ordinær drift steg med 3,3 mio. kr. til 28,5 mio. kr. På bundlinjen endte der 20,7 mio. kr. efter skat - en fremgang i forhold til 2017, hvor overskudet endte på 15,6 mio. kr.

"Koncernen har øget omsætningen af økologiske grøntsager og økologiske æg, hvilket har forbedret udnyttelsen af den opbyggede produktionskapacitet", lyder det i ledelsesberetningen.

"Afsætningen af grøntsager blev højere end forventet. Tørke og de klimatisk betingede
produktionsudfordringer i Nordeuropa resulterede i lavere udbud af grøntsager på det europæiske marked i
sidste halvdel af sæson 2018", skriver ledelsen, der glæder sig over, at man kunne vande, så salat, køl og løg kunne produceres som planlagt.

"Den stabile produktion af grøntsager blev begunstiget af lidt højere priser end forventet", lyder det.

Bredre sortiment og mere convenience

Axel Månsson er blandt landets absolut største producenter af grøntsager og har da også i 2018 tilkøbt mere jord, der nu er under omlægning til økologisk drift.

Den øgede produktion er dog ikke uden udfordringer, for samtidig skal der tages højde for stigende forbrugerkrav, lyder det.

"Forbrugernes efterspørger større og større mangfoldighed i udbuddet af grøntsager. Det vil vi gerne
imødekomme, selvom produktion og håndtering af et bredt sortiment af nicheprodukter er krævende. Vi ser
også på mulighederne for at øge udbuddet af convenience produkter, hvor virksomheden allerede leverer
skrællede, snittede, og ternede løg", lyder det.

Målt i antal helårspersoner beskæftiger Axel Månsson 31 ansatte. Balancen er steget fra 401,6 mio. kr. til 448 mio. kr, hvilket til en vis grad skyldes tilkøbet af jord, men primært øgede tilgodehavender. Egenkapitalen er øget til  187,3 mio. kr., hvilket svarer til en soliditet på helt pænt 41,8 procent. 

Axel Månsson A/S er ejet af familien med Axel Månsson selv som majoritetsaktionær.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle