Ønske til branchen og kommuner: Der skal sættes damp under kedlerne med plantemad

De store aktører, andelsselskaber og regioner/kommuner skal bære plantebaserede fødevarer ind i bevistheden hos forbrugerne, håber sektorchef for planter.

Mange taler om de mulige nye afgrøder, men et gennembrud for, hvornår det for alvor kan betale sig for alvor at sætte turbo på dyrkning af proteinafgrøder til fødevarer lader vente på sig.

En analyse fra Landbrug & Fødevarer for et halvt år siden viste blandt andet, at 59 procent af de adspurgte i undersøgelsen spiste kød hver dag, men 31 procent havde en eller flere kødfrie dage.

Lærke Lund, sektorchef for planter og planterige fødevarer i L&F, er sikker på, at der nok skal komme gang i danskernes lyst til at spise flere planterige fødevarer. Måske allerede om et til fem år. Hun er med til at skubbe på værdikæden, der ellers har manglet smøring efter år med corona og nu inflation og smalhals i forbrugerøkonomien.

- Vi skal løbe stærkt, men også holde fast. Landbruget skal nok komme med efterhånden som efterspørgslen stiger. De unge forbrugere er klar til at spise planterigt, og vi skal sikre, at vi er klar til at levere på den efterspørgsel. Samtidig er den offentlige sektor også en vigtig aktør. Der er initiativer i Odense og Kolding kommuner, hvor kantiner og institutioner har skruet gevaldigt op for de grønne serveringer. Den bæredygtige strategi, som findes mange steder landet over, er med til at give de grønne måltidstanker noget medvind, siger Lærke Lund.

Dejlig mad hver dag

Gitte Hesselbæk Breum, chef for Mad & Måltider i Odense Kommune fortæller:

- Vi siger ikke, vi laver vegetarisk mad. Vi siger bare, vi laver dejlig mad hver dag, og der er hver dag mulighed for at spise grøn mad, men der er også mulighed for at få kød hver dag. Vi skal spise meget mere plantebaseret, og det tror jeg bliver nemt at gøre, hvis vi formår at lave det til mad, som smager godt, siger Gitte Hesselbæk Breum i et afsnit af podcast-serien ’Kommunerne redder klimaet’.

Ikke kun småbutikker

Engang var det kun i grønt-afdelingen og på fjerne hylder i dagligvarehandlen, man kunne købe planterige fødevarer, men nu er sortimentet stort i alle områder i butikkerne.

Lærke Lund medgiver, at for 10 år siden, da de første plante-produkter kom ud hos dagligvarehandlen, lå det ikke lige for. Men nu er der bedre smag i produkterne.

Og vi har en stærk akse med erhvervet, universiteter og politikerne, som prioriterer de planterige fødevarer. De partnerskaber er vigtige, understreger hun.

Og samtidig er det ikke slut med kvæg og grise i de danske stalde og slet ikke på middagsbordene.

- Der bliver måske mere grønt tilbehør, men ellers er der stadig kød til alle, siger hun.

Danish Crown: Går ikke så hurtigt

Mette Schacht Færch, direktør for Innovation og Markedsføring i Danish Crown, skriver i en kommentar om selskabets udsigter for salg af plantebaserede produkter lige nu:

- Vi har et stabilt salg af plantebaserede produkter. Det vokser ikke så hurtigt, som mange forventede for bare et år siden, men det skyldes uden tvivl, at forbrugeren er mere tilbageholdende med at prøve nye produkter i en tid, hvor mange forbrugere har færre penge mellem hænderne på grund af inflationen.

- Vores fokus ligger på at udvikle nye velsmagende produkter, for det er smagsoplevelsen der får forbrugerne til at købe et produkt igen og igen. Samtidig skal produkterne være nemme at tilberede og meget gerne passe ind i retter og opskrifter som forbrugerne allerede kender, fastslår Mette Schacht Færch fra Danish Crown.

Faktaboks

En ny statslige plantefond skal forvalte 675 millioner kroner, der skal sikre Danmark førerposition i produktion og udvikling af plantebaserede fødevarer. Og få langt flere danskere til at vælge plantebaseret mad. I spidsen for bestyrelsen er Marie-Louise Boisen Lendal. Hun er medstifter og direktør i Tænketanken Frej, bestyrelsesmedlem i Friland A/S samt medlem af regeringens klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle