Østdansk fusion: "Mange medlemmer spurgte, hvorfor vi ikke tog det fulde step for fem år siden"

Både politisk og økonomisk er der noget at hente, når det kommer til fusionen mellem Gefion og DLS, mener Gefion-formand, Torben Hansen. De to landboforeninger slog for fem år siden foreningernes rådgivningsselskaber sammen til VKST.

Mandag meldte landboforeningerne Dansk Landbrug Sydhavsøerne (DLS) og Gefion ud, at de fem år efter, at de slog pjalterne sammen omkring rådgivningsselskabet VKST, nu også vil slå selve de to foreningers politiske arbejde sammen.

I praksis betyder det, at tre bestyrelser - en fra DLS, en fra Gefion og en fra VKST - bliver slået sammen til én, og der opstår en forening med samlet cirka 1.800 aktive medlemmer.

Siden rådgivningsfusionen for fem år siden, har Gefion og DLS i stor udstrækning samarbejdet politisk, men en fusion vil altså formalisere det samarbejde.

Ifølge formand for Gefion og for VKST, Torben Hansen, så er planerne om fusion mellem Gefion og DLS foreløbigt blevet taget godt imod blandt foreningens medlemmer.

”Jeg har i hvert fald ikke hørt fra nogle, der har været meget negative. For fem år siden da vi lavede rådgivningsselskabet VKST, der spurgte mange medlemmer på Gefions generalforsamling dengang også, hvorfor vi ikke tog det fulde step allerede dengang. Nu kommer det step. Jeg tror, der både politisk, og når det kommer til kroner og øre, er noget i det”, siger Torben Hansen.

Den bedste model

Sammenlægningen af bestyrelserne betyder, at den fremtidige VKST-bestyrelse kommer til at bestå af 12 personer - otte fra Nord (Gefion) og fire fra Syd (DLS). Medlemmerne vælges på hver sin generalforsamling, og selve formanden bliver efterfølgende valgt i bestyrelsen.

"Det synes vi egentlig var den bedste model. Den der skaber mest lokal indflydelse, mest ejerskab. Derfor har vi valgt den her lidt utraditionelle model med to generalforsamlinger, men det er den måde, som jeg synes, at vi er tættest på medlemmerne".

"Altså i og med, at du har en forening, der dækker fra Sjællands Odde til Nakskov, så er det jo et kæmpe, kæmpe område. Derfor mener jeg, at når vi skal samles til møder, så er det godt, at vi har to udgangspunkter", siger Torben Hansen.

Vil selv være formand

Torben Hansen fortæller, at han selv ”stiller sig til rådighed” som formand, hvis fusionen bliver godkendt af medlemmerne i Gefion og DLS. Der skal stemmes om fusionen 15. marts. Han fortæller, at det langt fra er givet, at det altid er formanden fra Nord, der vil få overtaget i en kommende bestyrelse, som skal have formandsposten.

”Vi skal vælge den bedste formand. Der ligger ingen blokeringer for, hvilken del (Nord eller syd, red.) formanden skal komme fra. Det skal være den bedste person til jobbet”, siger Torben Hansen, der i øvrigt også er planteformand for Landbrug & Fødevarer.

Han fortæller, at når det kommer til østdanske landmænd, så har de i store træk mange af de samme politiske udfordringer. Udfordringer som dog ofte er anderledes end kollegerne i Vestdanmark, når der lokalt skal diskuteres løsninger i forhold til for eksempel vandområdeplaner, indsatsplaner, BNBO og klima.

”Vi erkender, at vi har et enormt stort område. Vi har rigtig, rigtig mange kommuner i vores område, og landbruget fylder generelt mindre i Øst end i Vest. Så i forhold til de enkelte kommuner er der bare færre landmænd, og færre kontingentkroner at arbejde med i de enkelte kommuner”, siger Torben Hansen.

Det er en start

Med den nye fusion også på det politiske område, så vil et kommende VKST dække Lolland-Falster, Møn og store dele af Sjælland. Altså ikke hele Sjælland. Når det kommer til landboforeninger, så dækker Nordsjællands Landboforening, Odsherreds Landboforening og Østdansk Landboforening hver deres områder af Sjælland.

Fra Torben Hansen bliver der dog ikke lagt skjul på, at han på sigt gerne ser, at de øvrige foreninger også kommer med i en samlet forening.

”Jeg håber på, at der er andre foreninger, som tænker, at det her, det er da en god måde at gøre det på. Vi bliver færre og færre landmænd tilbage på baggrund af strukturudviklingen. Vi har de samme udfordringer. Derfor skal vi også sørge for at få lavet så meget for så lidt som overhovedet muligt. Vi skal ikke sidde fire forskellige steder og lave det samme her i Øst”, siger han.

Så I vil på et tidspunkt række ud mod de andre foreninger i Østdanmark?

”Det er klart. På sigt tror jeg, at vi vil gavne landmændenes politiske indflydelse ved at samarbejde mere og mere. Ikke fordi vi vil slå det samarbejde ihjel, som vi har lige nu i det i politiske forum. Men jeg ser det her som et step på vejen”, siger han.

Det politiske forum, som Torben Hansen henviser til, er etableringen af Landbrugspolitisk Forum Region Øst i 2020, som blev etableret ovenpå det samarbejde, der tidligere var i Østlige Øers Landboforeninger, og som skal styrke østdanske landmænds politiske arbejde.

Mandag lød det fra DLS-formand, John Nielsen, at den nye fusion ikke kommer til at betyde, at nogle medarbejdere skal fyres.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle