’Landbrugsaftale kan skærpe udlændinges appetit på dansk jord’

Landbrugsaftalen værdisikrer dansk landbrugsjord og vil gøre opkøb endnu mere attraktive for udenlandske investorer, mener Lone Andersen, formand for Familielandbruget.

Det er ’helt fantastisk’, at det lykkedes at få en bred landbrugsaftale, som fastlægger landbrugets rammevilkår i de næste mange år. Det mener Lone Andersen, formand for Familielandbruget.

Når det er sagt, skal man ikke være blind for, at netop de sikrede rammevilkår vil gøre dansk landbrugsjord ekstra attraktiv som investeringsobjekt for udenlandske opkøb, mener hun.

"Landbrugsaftalen er med til at værdisikre vores landbrugsjord. Sammenholdt med vores frugtbare jord, gode klima og fantastiske velfærdssamfund, hvor alt fungerer, rejser det for mig at se endnu en gang det spørgsmål: Hvorfor skal vi sælge ud af noget så vigtigt som den jord, vi producerer vores fødevarer på?"

Lone Andersen er også er betænkelig ved internationale kapitalselskabers voksende engagement i dansk ’kritisk infrastruktur’ i forbindelse med solceller, biogas og vindmøller.

"Det er bekymrende, at alle mulige andre ejer vores jord. Jeg mener, det er et emne, vi skal drøfte mere".

Skaber sikkerhed

Først og fremmest glæder det dog Lone Andersen, at det lykkedes at få en bred aftale i land. Den skaber tryghed, og de nye, grønne EU-ordninger, eco-schemes, kan blive interessante for Familielandbrugere.

Hun glæder sig også over, at det er kommet med i landbrugsaftalen, at politikerne nu - i samarbejde med bl.a. L&F - vil forsøge at finde en løsning for landmænd, der er i klemme i de skærpede regler om ammoniak og følsom natur.

"Det er et emne, der fylder utroligt meget hos vores medlemmer. Landbrugsaftalen viser, at der nu er politisk vilje til at finde en løsning".

37 dyrlæger sagde nej

På årsmødet mandag forventer Lone Andersen debat om andre af Familielandbrugets mærkesager, bl.a. om de barrierer, som mange møder, når de ønsker at starte et mindre landbrug. Det sker på baggrund af de mange input, som Familielandbruget har modtaget ved fire, landsdækkende workshops med overskriften ’Lad Landet Leve’, som er gennemført i samarbejde med tænketanken Frej og LandboUngdom.

Lone Andersen har bl.a fået en henvendelse fra en frustreret kvinde, som på en mindre ejendom ønskede at starte en fjerkræproduktion med 300 høner.

"Hun ville gøre det hele rigtigt med bedriftsdyrlæge og kursus. Men det var lettere sagt end gjort: Hele 37 dyrlæger sagde nej til servicere hende - og fjerkrækurset var nedlagt".

"Hvorfor skal der være så mange barrierer for at starte mindre landbrug, hvorfor skal det være næsten umuligt at låne til mindre landbrug, og hvor står det skrevet, at alle gårde skal være kæmpestore? Er landbruget på vej det rigtige sted hen?", spørger Lone Andersen retorisk,

Mister en plads i L&F

På årsmødet 2021 er der i år ingen valg. Det bliver formentlig det sidste årsmøde, hvor Familielandbruget er repræsenteret med fire medlemmer i L&Fs primærbestyrelse.

Faktaboks

Familielandbrugets årsmøde 2021

  • Familielandbrugets årsmøde 2021 finder sted 11. november 2021 på Vingsted Hotel & Konferencecenter kl. 9.30-15.30.
  • Formiddagen går med repræsentantskabsmøder og drøftelser af analysearbejdet ’Lad landet Leve’.
  • Efter frokost aflægger Lone Andersen beretning.
  • Efter debatten vil Familielandbrugets initiativpris blive uddelt. Prisen gives til en landmand, der har tænkt innovativt eller udviklende for landbruget.
  • Programmet slutter med indkomne forslag og eventuelt.
  • Der er ingen valg ved årsmødet 2021.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle