10 veteranmejetærskere høstede vårbyg ved Aulum

I søndags tøffede 10 veteranmejestærskere ud på Harry Sørensens marker ved Aulum og erobrede samlet 17 hektar hvede.

Det er egentlig ikke fordi landmand Harry Sørensen fra Aulum mangler noget i sin maskinpark. Ud over at høste sine egne 80 hektarer kører han også som maskinstation på 90 andre hektarer.

Men i de seneste seks år er en af hans marker hvert år blevet indtaget af adskillige veteranmejetærskere fra 1960'erne. I søndags skete det igen. Her høstede 10 veteranmejetærskere 17 hektar vårbyg.

"Jeg har to sønner, der går meget om gamle maskiner og mejetærskere – og det er der faktisk en del andre unge mennesker, der også gør her i området. Fælles for dem alle er bare, at de ikke har noget jord at høste på", siger Harry Sørensen.

Ved et dyrskue for 6-7 år siden spurgte de unge mejetærsker-entusiaster, om ikke Harry Sørensen ville lægge marker til, at de kunne komme ud og køre med maskinerne.

Siden har han hvert år planlagt en dag i høsten, hvor de gamle mejetærskere kan komme ud i deres rette element - kornmarkerne.

"Jeg kan godt lide, at de unge mennesker bevarer de gamle maskiner. Vi har selv et par gamle mejetærskere stående", siger han.

Ingen spild

Han stiller dog ét krav. Selv om de unge mennesker stiller med en ældre maskinpark, kræver Harry Sørensen, at det ikke går ud over udbyttet.

"Og det skal de have: De går meget op i, at der ikke bliver spildt korn – de går bag mejetærskeren og holder øje, ligesom vi andre gør. Men det er også betingelsen, og de ved jo godt, at det er adgangsbilletten til at komme tilbage næste år igen", siger han.

Harry Sørensens egne to sønner går også op i de gamle mejetærskere. Den ene søn købte på et tidspunkt en ældre Fahr M66 (ses til højre på billedet øverst i artiklen).

"Den kørte han selv hjem fra Sjælland via Samsø. Det var jo et halvandendags-projekt", siger Harry Sørensen.

Lokalområdet inviteres

Efterhånden er veteran-tærksningen blevet en begivenhed i lokalområdet.

"Vi inviterer alle til at komme og se og tale med os – jeg synes, det er godt med åbenhed i landbruget", siger han. Harry Sørensen slår også fast, at selv om han stiller krav til høstkvaliteten på maskinerne, så handler det hele også om god gammeldags hygge.

"Der skal også være tid til kaffe og snak – og ham, der den dag stiller op med en maskine, der ikke kan køre, kommer også til at høre for det. Sådan er det også", griner Harry Sørensen.


Harry Sørensen slår også dørene op for folk i lokalområdet, så de kan komme tæt landlivet og lege korndyngerne. Her er det hans to-årige barnebarn, Viggo Grøn Sørensen, der hopper i kornet.

Med de indsendte billeder deltager Harry Sørensen i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Alle 13 afgrøder er indsendt og vinderne har modtaget et SuperGavekort til på 800 kr.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord

Skyd høsten 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle