100 østeuropæiske landmænd protesterer over ulige betalinger

Landmænd fra Central- og Østeuropa protesterer i dag og i morgen foran EU i Bruxelles. De kritiserer EU's topledere for ikke at sikre ligeligt fordelte betalinger til landmænd i unionen.

Over 100 landmænd protesterer i dag og i morgen over EU's CAP politik, der formidler direkte betalinger til landmænd i unionens medlemslande.

Landmænd fra hele Central- og Østeuropa er mødt op for at gøre opmærksom på EU-ledernes tidligere løfter om at udligne forskellen i betalinger til landmænd i de forskellige lande, hvor vestlige lande modtager flere støttekroner.

Det skriver Red Flag Consulting i en pressemeddelelse.

De henviser til løfter, der skulle være givet af EU's ledere allerede i 2002.

Litauens præsident, Dalia Grybauskaité, støtter de protesterende landmænd og mødte selv op med en besked til de fremmødte. 

"Det er godt, at landmænd fra hele Central- og Østeuropa er aktive på det her område. De central- og østeuropæiske landmænd fortjener at blive værdsat og behandlet som lige medlemmer af EU. Min besked til landmændene er: Stå fast!", sagde hun før Det Europæiske Råds møde, hvor protesten fandt sted.

"vi er kørt i to dage"

De fremmødte landmænd, der kommer fra Litauen, Letland, Polen, Tjekkiet og Slovakiet kritiserede EUs ledere for ikke at holde deres løfte fra mange år tidligere.

Det Europæiske Råd er i gang med de sidste budgetforhandlinger angående blandt andet CAP, der fordeler EU's direkte betalinger til landmænd i regionen, og netop derfor er det nu, der skal handles, lyder det fra de fremmødte.

"Vi har alle rejst i over to dage hele vejen til Bruxelles for at være sikre på, at statsministre og landsledere ikke glemmer deres løfter om at behandle alle landmænd i EU lige. Landmænd fra Central- og Østeuropa vil ikke længere acceptere at blive betalt mindre end dem i vesten", sagde Formanden for Litauens Landbrugsministerium og hovedarrangør af protesten, Arünas Svitojus.

Forværret konkurrence

Landmænd fra Central- og Østeuropa har klaget over at de lavere betalinger fra EU efterlader dem med en væsentlig ulempe i forhold til deres konkurrenceevne mod vestlige landmænd.

"Mine omkostninger stiger hele tiden, ligesom de gør for jordbrugere i vesten, og jeg producerer til de samme forbrugere, som de gør. Hvor er det indre marked, når EU selv underbetaler landmænd fra Central- og Østeuropa i forhold til vestlige Europa. Det er ikke acceptabelt", lyder det fra den litauske landmand Lina Meilute-Datkuniene, der er rejst med til Bruxelles.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle